Testis biyopsisi nedir?

Laboratuvar analizi için testisten doku örneği alma işlemine “testis biyopsisi” adı verilir. Testisler erkek üreme sisteminin organlarıdır. Testisler bir yandan sperm üretirken diğer yandan da erkeklik hormonu üretirler. Testislerde herhangi şüpheli bir şişlik olması durumunda testislerden biyopsi alınabileceği gibi erkeğe bağlı kısırlık vakalarının araştırılması ve sperm elde etmek için testis biyopsisi yapılabilir. Testis biyopsisi farklı şekillerde yapılabilir.

testis biyopsi parça alma

Testis biyopsisinin kaç çeşidi bulunur?



Testis biyopsisi iki şekilde yapılabilir. Bunlardan biri deri üzerinden ince bir iğne ile testisten doku örneği alma işlemidir. İğnenin ucunda bir şırınga yardımıyla testisten doku örneği çekilir. Bu işlemde deri üzerinde bir kesi yapmaya ve dikiş atmaya gerek yoktur. Bu yönteme 'ince iğne biyopsisi' de denir.

Açık biyopsi adı verilen testis biyopsisinde deri üzerinde bir neşter ile bir kesi yapılır. Aynı kesi testiste de yapılarak açılan delikten testis doku örneği alınır. İşlem sonunda testis ve deri üzerinde açılan delikler dikilerek testis biyopsisi işlemi tamamlanır.

Yorumlar