Adete bağlı başağrısı

Çoğu kadın adet kanamalarının olduğu dönemde baş ağrısı çeker. Bunun sebebi adet kanamaları esnasında görülen hormonal değişikliklerdir. Menstruasyon migreni veya hormon baş ağrısı da denilen bu tip baş ağrıları kanamaların öncesindeki 2 gün veya kanamaların başlangıcındaki ilk 3 gündür. Bu dönemde kadınlardaki östrojen seviyesi doğal olarak düşer.

Hormonlara bağlı baş ağrılarının diğer sebepleri nelerdir?


Kombine doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da hormonlara bağlı migren baş ağrılarına rastlanır. Doğum kontrol hapına ara verilen dönemde baş ağrısı olan birçok kadın vardır. Bu dönemde östrojen seviyesi oldukça düşüktür.

Menopoz: menopoza yaklaştıkça baş ağrılarının şiddeti de artar. Menopoz hormonal dengenin bozulduğu ve adet dönemlerinin kısaldığı bir dönemdir   (Bkz: Menopoz nedir?).

Hamilelik: Hamileliğin ilk birkaç haftasında baş ağrıları kötüleşir ancak hamileliğin son altı ayında çok azalır veya tamamen ortadan kalkar.

Hormon baş ağrılarının adet kanamaları ile ilişikli olup olmadığı nasıl anlaşılır?


Arka arkaya en az 3 adet döneminde baş ağrılarının adet kanamaları ile ilişkili olup olmadığı kontrol edilerek not tutulmalıdır. Böylece hangi safhada migren baş ağrılarının başladığı ve ne kadar sürdüğü belirlenerek önlem alınabilir.

adet dönemi baş ağrısı

Hormon baş ağrıları nasıl tedavi edilir?



Östrojen tedavisi:


Adetleriniz düzenliyse adet baş ağrılarının olacağı dönemde östrojen alınarak migren şiddeti azaltılabilir.

Migren tedavisi:

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar da hormon baş ağrılarının geçirilmesi için kullanılabilir. Bu ilaçlar hormon içermez ancak migren baş ağrısını geçirebilir (Bkz: Migren teşhis ve tedavisi).

Hormon yerine koyma tedavisi:

Menopoza yaklaşan kadınlarda baş ağrısı dışında sıcak basmaları ve terlemeler gibi diğer menopoz belirtileri de hormon yerine koyma tedavisi ile azaltılabilir.

Yorumlar