Clopidogrel nedir, nasıl kullanılır?

Clopidogrel kan sulandırıcı bir ilaç olup risk altında olanlarda damarların içinde pıhtı oluşmasını engeller. Plavix clopidogrel etken maddesinin en bilinen ilacıdır. Kalp krizi, inme gibi hastalık geçirmiş olanlar, damar hastalığı olanlar veya stent takılmış olanlar damarlarının içinde pıhtı oluşma riski bulunan kişilerdir. Bu kişiler Clopidogrel gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanarak damarları içinde pıhtı oluşumu engellenir. Her kan sulandırıcı ilaç her hasta için uygun olmayabilir. Bu sebeple farklı hastalarda farklı kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır.

clopidogrel

Clopidogrel nasıl kullanılır?



Clopidogrel günde 1 kez kullanılır. İlaç her gün aynı saatte kullanılmalıdır. Clopidogrel’in günlük dozu 75mg’dır. Ancak doktor tarafından uygun görülmesi halinde 300mg veya 600 mg gibi daha yüksek dozlar da reçete edilebilir.     


Clopidogrel nasıl etki gösterir?


Kan pıhtılaşmasında görevli kan hücrelerine trombosit adı verilir. Trombositler birbirine yapışarak kan pıhtısı oluştururlar. Risk altında bulunan bazı kişilerde damar içinde kan pıhtısı oluşarak ince damarları tıkayabilir. Bu kişilerde damar içinde kan pıhtısı oluşması engellenmelidir. Aksi halde kalp krizi veya inme gibi durumlar meydana gelebilir. Clopidogrel kan dolaşımında bulunan trombositlerin yapışkanlığını azaltarak kan pıhtılaşmasını engeller.


Clopidogrel’in etkisi ne zaman başlar?


Clopidogrel alındıktan 2 saat sonra etki gösterir.

Clopidogrel ne kadar süre kullanılmalıdır?


Kişinin risk durumuna göre Clopidogrel kullanma süresi değişiklik gösterir. İlacın ne kadar süre kullanılması gerektiğini ilacı yazan doktor belirler. Bu süre birkaç hafta olabileceği gibi uzun yıllar da olabilir.

Clopidogrel kullanımı ne zaman sonlandırılır?


Doktor önermediği sürece Clopidogrel kullanımı kendi başına sonlandırılmamalıdır. Eğer risk devam ediyorsa ilacın kesilmesi istenmeyen durumlar ile karşılaşma olasılığını kuvvetle artırır.

Yorumlar