Clopidogrel yan etkileri nelerdir?

Clopidogrel etken maddesinin en bilinen ilacı olan Plavix kan sulandırıcı bir ilaç olup kalp krizi, inme gibi hastalık geçirmiş olanlar, damar hastalığı olanlar veya stent takılmış olanlar gibi risk altında olanlar hastalarda damarların içinde pıhtı oluşmasını engeller. Tüm ilaçlarda olduğu gibi Clopidogrel’in de yan etkileri olabilir. Aşağıda Clopidogrel kullanan her 100 kişiden 1’inde rastlanabilecek yan etkiler sıralanmıştır:

Clopidogrel kullananlarda normale göre kanama daha kolay olur, kanamanın durması daha uzun sürer. Burun kanaması, diş eti kanaması veya ufak bir sıyrıkta kanama olma riski daha fazladır. Kadınlarda adet kanamaları daha şiddetli olabilir.

Clopidogrel kullananlarda ishal, mide yanması veya mide ağrısı da görülebilir.

clopidogrel yan etkileri


Clopidogrel’in ciddi yan etkileri nelerdir?



Clopidogrel kullanan 1000 kişiden birinde ciddi yan etkiler görülebilir. Aşağıda sayılan yan etkilerin görülmesi durumunda acilen doktora başvurulmalıdır:

Öksürükle kan gelmesi,

İdrarda kan görülmesi,

Kusmukta kan olması,

Dışkıda kan bulunması,

Sarılık,

Alerjik reaksiyon: Deride kızarıklık, şişlik, nefes almada zorluk, göğüste sıkışma, solunum veya konuşma zorluğu, dudaklarda, dilde, yüzde şişlik görülmesi alerjik bir reaksiyonun göstergesi olup acil müdahale gerektirir.


Clopidogrel kullanması sakıncalı olanlar kimlerdir?


Clopidogrel’e alerjisi olanlar,

Mide ülseri olanlar,

Beyin kanaması olanlar,

Hemofili gibi bir kanama bozukluğu olanlar,

Karaciğer veya böbrek problemleri olanlar,

Hamile olanlar veya emzirenler.

Yorumlar