Diklofenak nedir, nasıl kullanılır?

Diklofenak (voltaren, cataflam, diclomec, dikloron, miyadren gibi ilaçlar) ağrı ve enflamasyonu azaltan bir ilaçtır. Kemik, eklem ve kas ağrılarını da azalttığı için romatoidartrit, kas ağrıları, sırt ağrıları, ankilozan spondilit, diş ağrısı ve migren gibi durumlarda da kullanılır. Diklofenak tablet, fitil, jel veya damla şeklinde kullanılabilir. Diklofenak tabletleri diklofenak sodyum veya diklofenak potasyum şeklinde bulunabilir. Diklofenak tabletlerine örnek olarak Voltaren tablet verilebilir.  

diklofenak

Diklofenak nasıl kullanılır?



Diklofenak genellikle günde 2 veya 3 kere toplamda 75-150 mg dozda kullanılır.

Diklofenak tabletleri bir bardak su veya süt ile çiğnenmeden yutulmalıdır. Diklofenak yemeklerden sonra tok karnına alınmalıdır.

Diklofenak jel deri üzerine tarif edildiği şekilde ağrılı bölgeye sürülür. Sürüldükten sonra diklofenak jel derinin o bölgesinde bir serinlik hissi verebilir. Diklofenak jel günde 2-4 kez kullanılabilir. Her kullanım sonrası en az 4 saat beklenmelidir.


Diklofenak nasıl etki gösterir?


Diklofenak “nonsteroid antienflamatuvar” bir ilaçtır. Bu tip ilaçlar kullanıldığı zaman ağrı ve enflamasyonu azaltır.

Diklofenak tablet olarak alındıktan sonra genellikle alındıktan 20-30 dakika sonra etkisini göstermeye başlar. Fitil kullanıldıktan sonra etki göstermesi için birkaç saat beklemek gerekebilir. Jel olarak kullanıldığı zaman etki çoğunlukla 1-2 gün sonra ortaya çıkmaya başlar. Artrit gibi durumlarda diklofenak etkisinin ortaya çıkması için ağrılı eklem üzerine 1 hafta kadar sürmek gerekir.  

Diklofenak diğer ağrı kesicilerle birlikte kullanılabilir mi?


Diklofenakparasetamol veya kodein ile birlikte kullanılabilir. Ancak diklofenak doktora danışılmadan ibuprofen, naproksen gibi “nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar” adı verilen benzer ağrı kesici ilaçlarla kullanılmamalıdır.

Diklofenak uzun süre kullanılabilir mi?


Diklofenak uzun süre kullanıldığında mide veya bağırsak ülserine yol açabilir. Ayrıca diklofenak uzun süreli kullanımlarda kalp veya böbrek yetmezliğine sebep olabilir.

Yorumlar