Sigarayı azaltma ve bırakma

Sigara kullananların çoğu sigarayı bırakmak istemesine rağmen çoğu kez bunu başaramaz. Uzun yılların alışkanlığını bırakmak zor olsa da sigarayı bırakabilen birçok kişi olduğu düşünülerek sigaranın bırakılabileceği akılda tutulmalıdır. Aşağıda sigarayı bırakmayı kolaylaştırabilecek bazı ip uçları sıralanmıştır.

Sigarayı bırakma isteği: Sigarayı bırakmak için bunu gerçekten istemelisiniz. Sizin isteğiniz ve kararlılığınız olmadan sigaranın bırakılamayacağı unutulmamalıdır. Günde bir paket sigara içen birinin, içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimalinin 20 kat fazla olduğunun bilmek belki de sigarayı bırakma istek ve kararlılığınızı artırabilir.

 sigara bırakma

Sigara almayı azaltmak: Sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra ilk iş sigara satın alırken yedek paket veya kartonla almak yerine birer paket alınmalıdır.

Farklı sigara markası kullanmak: Her zaman kullanılan tadına alışılan marka yerine aroması nispeten daha kötü gelen bir marka sigara almak sigara bırakmayı kolaylaştıracak etmenlerdendir.  

Sigara içmeyi geciktirmek: Her sigara içmek istediğinizde biraz geciktirmek günlük içilen sigara sayısını düşürecektir. Sigarayı bitmeden söndürmek de sigara içimini azaltan bir faktördür.

Sigarayı kendinden uzakta tutmak: Sigara paketinin kolay ulaşabilecek bir yerde veya sürekli koyduğunuz cebinizde olması sigara içimini kolaylaştıran bir etmendir. Sigara bazen refleks olarak ağzınıza götürüp yaktığınızın farkında bile olmadığınız bir nesnedir. Bu sebeple sigara paketinin ulaşılması zor bir yerde veya farklı cepte olması  bilinç dışı sigara içilmesini azaltacaktır.

Kül tablasını dolu tutmak: Küllüğün boşaltılmaması günde ne kadar sigara içtiğinizin ve ne kadar pis koktuğunun da göstergesidir. Bu da sizi sigaradan uzaklaştıracak bir etmen olabilir.   

Yukarıda sayılan yöntemler sigarayı azaltma metodlarıdır. Ancak sigarayı bırakmak için kesin bir karar verilmeli, bir tarih belirlenmeli ve gerekirse bu konuda tıbbi yardım alınmalıdır.  

Yorumlar