Testisler ve boyutları

Testisler erkek üreme sisteminin oval şekilli birer organıdır. Er bezleri olarak da adlandırılan testisler skrotum adı verilen bir cilt kesesi içinde bacakların gövdeyle birleştiği yerde, penisin altında, iki bacağın arasında 2 adet olarak bulunur. Testislerden biri diğerine göre biraz daha aşağıdadır. Testisler sperm adı verilen ve yumurtayı dölleyen hücreleri üretip saklayan organlardır. Sperm üretiminin yanında testislerde erkeklik hormonu adı verilen testosteron da üretilir.

Testislerin boyutları nedir?


Testisler oval şekilli olup 4 x 3 x 2 cm boyutlarındadır. Genellikle sol testis diğerine göre biraz daha aşağıdadır. Böylece testislerin bacakların arasında sıkışması önlenmiş olur.  

Normalde sperm ve testosteron üretimi çeşitli boyutlardaki testislerde gerçekleşebilir. Ancak bazı hastalıklarda testis boyutları daha küçük olabildiği gibi testisler skrotum içine inmemiş olabilir. Klienfelter sendromu adı verilen bu durumda erkeklerde fazladan bir X kromozomu bulunur. Bu kişilerde genellikle sperm ve testosteron üretimi daha düşüktür. Ayrıca testislerden biri diğerine göre daha yukarıda durur.    

Testisler ne zaman büyümeye başlar?


Doğumda testisler 1 santimetreküp boyutlarındadır. Genellikle 8 yaşına kadar bu boyutlarda olan testisler ergenlik dönemi ile beraber büyür. Aynı zamanda skrotum ve çevresinde kıllanma başlar.


Testislerin boyutları birbirinden farklı olabilir mi?


Testisler genellikle aynı hızda büyür. Ancak bir testis diğerine göre biraz daha büyük olabilir. Ancak yetişkin boyutlarına ulaştıktan sonra testis boyutlarında meydana gelen değişiklikler için doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu boyut değişiklikleri bir tümörün habercisi olabilir.

testis boyutları

Testislerde küçülme olur mu?


Yaşlandıkça testisler küçülmeye başlar. Aynı zamanda testosteron üretimi de azalır. Bu küçülme uzun zaman alır ve hemen fark edilmeyebilir.

Çeşitli hastalıklar da testislerde küçülmeye sebep olabilir. cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kabakulak, verem ve testis travmaları testislerde küçülmeye yol açabilir.

Testisler ne sıklıkta kontrol edilmelidir?


Her erkek testislerini her ay kontrol etmelidir. Kontrol esnasında testislerde bir şişlik veya herhangi bir değişiklik olup olmadığı incelenmelidir. Başparmak ve parmaklar arasında tutulan testis boyut, şekil ve kıvam değişikliği açısından dikkatle muayene edilmelidir. Bu işlem testisler fazla sıkıştırılmadan yapılmalıdır. Şüpheli bir şişlik, kitle, boyut veya kıvam değişikliği saptanırsa bir üroloji uzmanına müracaat edilmelidir.  

Yorumlar