Alendronik asit nedir, nasıl kullanılır?

Bifosfonat adı verilen ilaçların bir tipi olan alendronik asit ya da alendronat kemik sağlığı için kullanılır. Fosamax adı verilen ilaç alendronik asit etken maddeli ilaçların en bilinenidir. Kemik erimesi (osteoporoz) çeşitli sebeplerle gelişse de en çok menopoz sonrası kadınlarda meydana gelir ve kemiklerin kırılmasını engellemek için bifosfonatlardan alendronik asit kullanılır. Ayrıca uzun süreli kortikosteroid kullanımı veya kemiğin Paget hastalığı da alendronik asit kullanım alanlarındandır. 

Alendronik asit nasıl etki gösterir?


fosamax kemik erimesi

Alendronik asit kemiklerdeki kalsiyum miktarını artırarak etki gösterir. Böylece kemikler güçlenerek kırılma riski azalır.

Alendronik asit ne kadar sürede etki gösterir?


Alendronik asit etkisini 1 ay kadar sonra göstermeye başlar. Ancak ilacın kemikleri tam olarak korumaya başlaması için 6-12 ay geçmesi gerekir.

Alendronik asit uzun süre kullanılması gereken bir ilaçtır. İlaç ne kadar uzun süre kullanılırsa etkisi o kadar uzun sürer.


Alendronik asit nasıl kullanılır?


Alendronik asit doktorun tarif ettiği şekilde kullanılır. Buna göre genellikle günde 10 mg veya haftada 70 mg alendronik asit kullanılır. Haftada bir kullanılıyorsa ilaç her hafta aynı gün alınmalıdır.

İlaç genellikle sabah erken aç karnına boş mideye alınır. İlaç alındıktan sonra yatmamalı veya uzanmamalı yarım saat boyunca ayakta durmalı veya oturmalıdır. Bu süre içinde bir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Böylece ilaç bağırsaklardan daha fazla emilebilir. Daha uzun süre aç kalmak ilacın emilimini daha fazla artırır. 

Tablet bir bardak su ile birlikte yutulmalıdır. Tablet çiğnenmemeli, kırılmamalı veya emilmemelidir.


Suda eriyen tabletler kullanılıyorsa bir tablet en az 120 mL su içinde çözülmeli, tabletin tamamen çözülmesi beklenmelidir. Çözülen ilaç içildikten sonra üzerine en az 30 mL kadar su içilmelidir.

Tablet yerine sıvı şeklinde ilaç kullanılıyorsa her ilaç şişesinde 70 mg doz bulunur. Bu şişe içildikten sonra en az 30 mL kadar su içilmelidir.

Alendronik asit alınması unutulursa ne yapılmalıdır?


fosamax ilaç içmeyi unutmak

Günde 10 mg tablet kullananlar o günkü dozu almayı unutursa ertesi sabah aç karnına unutulan dozu değil, o günkü dozunu almalıdır. Asla 2 doz aynı gün alınmamalıdır.

Haftada bir 70 mg tablet kullananlar o haftaki dozunu almayı unutursa ertesi sabahı beklemeli, aç karnına unutulan dozu almalıdır. Ertesi hafta yine eskisi gibi aynı gün ilacını almalıdır.

Yorumlar