Furosemid nedir, nasıl kullanılır?

Furosemid halk arasında idrar söktürücü adı ile bilinen bir ilaçtır. Yüksek tansiyonda, kalp yetmezliğinde ve ödem durumlarında kullanılır. Bu ilaçlar Lasix, Desal, Furomid, Karsemid gibi isimlerle satılan bu ilaç genellikle günde 1 kez kullanılır. Mideye bir zararı dokunmadığından aç veya tok karnına alınabilir. Furosemid etken maddeli ilaçlar kullanıldığında daha sık ve fazla idrar çıkmasına yol açar. İlaç kullanıldıktan genellikle 30 dakika kadar sonra idrara çıkma ihtiyacı duyulur. Furosemid etken maddeli ilaçlar genellikle uzun süre ve hatta hayat boyu kullanılması gereken ilaçlardandır.

Furosemid etken maddeli ilaçlar nasıl etki gösterir?


Bu ilaçlara “kıvrım diüretikleri” adı verilir. Diüretik ilaçlar vücutta bulunan fazla sıvının böbrekler yoluyla atılmasını sağlayan ilaçlardır. Kıvrım diüretikleri böbreğin “Henle kulbu” adı verilen özel bir bölgesinde etkili olup idrar yoluyla daha fazla tuz ve sıvı atılmasını sağlar. Böylece vücuttaki sıvı miktarı azalır ve yükselmiş olan tansiyon düşer. Benzer şekilde kalbin yükü de azaldığından kalp yetmezliği bulunanlarda rahatlama sağlanır.  

Furosemid etken maddeli ilaçlar ne zaman etki gösterir?



Bu ilaçlar alındıktan sonraki 1 saat içinde etkisini gösterir. Furosemid etken maddeli ilaçlar kullanılmaya başladıktan sonra tam etkisini gösterebilmesi için birkaç hafta geçmesi gerekebilir.

Bir doz furosemidin etkisi genellikle 6 saat kadar sürer.

Furosemid etken maddeli ilaçlar ne kadar süre kullanılır?


Bu ilacın reçete edilme sebebine bağlı olarak kullanım süresi değişse de bu ilaçlar uzun süre, hatta ömür boyu kullanılması gerekebilecek ilaçlardandır.

Furosemid etken maddeli ilaçlar kimlere verilir?


Bu ilaçlar aşağıdaki durumlarda kullanılır:

Yüksek tansiyon,

Kalp yetmezliği,

Ödem.


Furosemid etken maddeli ilaçlar nasıl kullanılır?


İlaç genellikle sabahları 1 tablet olarak alınır. Bazen doktor sabah ve öğlen olmak üzere ilacı günde 2 kez kullanmanızı isteyebilir. Tablet bir miktar su ile yutulur.

İlaç her gün kullanılır.

İlacın günlük dozu hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Yetişkinlerde tansiyon yüksekliğinde günde 20-80 miligram arasında kullanılırken, kalp yetmezliği ve ödemde 20-120 miligram arasında kullanılabilir.

Bebek ve çocuklardaki doz vücut ağırlığı ve yaşa göre doktor tarafından ayarlanır.

Bu ilaçların saat 16’dan sonra kullanılmaları önerilmez. Bunun sebebi bütün gece idrar yapmak için uyanmanıza sebep olmasıdır.  

Yorumlar