Koma nedir?

Çevremizde bazı kişilerin bir hastalık sebebiyle komaya girdiğini duyarız. Ancak koma nedir diye sorulduğunda komanın ne olduğu pek açıklanamayabilir.


Koma nedir?


Koma bir kişinin uyandırılamadığı ve uyarılara tepki vermediği bilinçsizlik halidir. Komaya giren bir kişinin beyin aktivitesi düşüktür. Komada olan kişiler canlı olmalarına rağmen çevresinde olan bitenin farkında olduğuna dair bir işaret göstermez, yapılan sesli veya acı veren uyarılara cevap vermez. Komada olanların bazıları kendileri nefes alıp verirken bazıları solunum için solunum cihazına ihtiyaç duyabilir.

Koma çeşitli sebeplere bağlı olarak görülebilir. Şiddetli kafa travmaları, inme, alkol zehirlenmesi, beyin enfeksiyonları komaya neden olabilir. Şeker hastalarında kan şekerini çok yükselmesi veya düşmesi sebebiyle de koma görülebilir.

Komada olan kişi zamanla yavaş yavaş bilincini kazanabilir ve bir süre sonra komadan çıkabilir. Bazılarında ise koma süresi çok uzun sürer ve komadan çıkamayabilir.


Koma durumu doktorlar tarafından nasıl değerlendirilir?



Doktorlar kişinin koma şiddetini “Glasgow Koma Ölçeği” ne göre derecelendirir. Bu ölçekte aşağıda belirtilen durumlar incelenir:

Gözler: Gözlerin kapalı oluşu 1 puan iken, gözlerin kendiliğinden açılması 4 puanla değerlendirilir.

Konuşma: Bir komuta cevap veremeyenler 1 puan, uyanık ve konuşan kişiler 5 puanla değerlendirilir.

İstemli hareketler: Bir komuta hareketle cevap veremeyenler 1 puan alırken komutlara hareketle cevap verenler 6 puan alır.


Komada olan kişiler Glasgow Koma Ölçeği’nden kaç puan alır?


Komada olan kişilerin skoru genellikle 8’in altındadır. Skor ne kadar düşük olursa beyin hasarının o derece şiddetli olduğu, iyileşme şansının düşük olduğu anlaşılır.

Komada olan kişiler nerede tedavi edilir?


Komada olan kişiler genellikle yoğun bakım servislerinde tedavi edilirler. Burada yapılan tedavilerde hastanın bedensel fonksiyonları stabil tutulmaya çalışılır.

Komadan çıkış ve tamamen iyileşme beyin hasarının şiddetine, kişinin yaşına ve komada ne kadar kaldığı gibi faktörlere bağlıdır. Komadan çıkan hastaların bazıları tamamen iyileşirken bazıları beyin hasarının derecesine göre fizik tedavi gibi çeşitli tedavilere ihtiyaç duyabilir. Komaya giren bir kişinin ne kadar süre komada kalacağını, komadan çıkıp çıkamayacağını veya koma sonrası durumunu tahmin etmek mümkün değildir.  

Yorumlar