Amniyotik bant nedir?

Bebek anne karnında içi sıvı dolu bir zar içinde büyür. Amniyon zarı adı verilen bu zar bazen katlantı yaparak bant şeklinde bir uzantı oluşturabilir. Bu uzantı amniyotik bant adını alır ve bazen bebeğin el, ayak parmaklarına veya bebeğin baş bölgesine dolanıp yapışır ve sıkıştırabilir. Sebebi tam olarak bilinmeyen amniyotik bandın görülme sıklığı 5000-10000 canlı doğumda 1 olup anne karnındaki bebeğe riske sokan bir durumdur. Amniyotik bandın olması durumunda, bandın bulunduğu yerde bulunan organlarda gelişme geriliği ortaya çıkabilir. Amniyotik bandın nerede olduğuna, gebeliğin hangi döneminde oluştuğuna ve ne kadar sıkı olduğuna bağlı olarak bebekte yaratacağı problem değişiklik gösterir.  

Amniyotik bant sendromu bebekte ne gibi problemlere yol açar?


Bant bebeğin gelişmekte olan dokularını sıkıca sararak, sıkışan bölgeye kan ve oksijen akışının engellenmesine yol açar. Kan ve oksijen akışı kesilen bölgenin hareket özelliğinin azalması yanında amniyotik bandın görüldüğü yerden sonraki kısımlarda gelişim bozulur.

Amniyotik bandın dolandığı yere göre sonuç değişiklik gösterir. Bant bir parmağa dolanırsa o parmak gelişmeyebilir, 2 parmağı sararsa 2 parmak yapışık doğabilir, bant bebeğin koluna dolanırsa bebeğin kolu gelişmeyebilir veya bant bebeğin boynuna dolanırsa bebek anne karnında ölebilir.


Amniyotik bant teşhisi nasıl konur?


amniyotik bant

Amniyotik bandın teşhisini koymak zordur. Genellikle bebeğin ultrasonografik incelenmesi esnasında etkilenen organdaki gelişme geriliği fark edilerek amniyotik bant teşhisi konabilir. Çünkü amniyotik bandın kendisini ultrasonda fark etmek zor olabilir. 

Yorumlar