Brusella hastalığı

Brusella hastalığı, pastörize edilmemiş veya iyi kaynatılmamış süt veya peynirden bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Brusella hastalığının en sık görülen etkeni Brusella melitensis adı verilen bir bakteridir.  Brusella hastalığı, hayvanlardan insanlara bulaşır ve halk arasında Akdeniz humması, Malta ateşi, Mal ateşi gibi çeşitli isimlerle de bilinir.

Kasaplar, mezbaha işçileri, çiftçi ve veterinerlerde enfekte hayvanların vücut sıvılarının teması sebebiyle meslek hastalığı olarak da görülür. Hastalık, ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz ülkeleri, Arap yarımadası, Orta Asya, Afrika, Hindistan, Orta ve Güney Amerika’da görülmektedir.

Hastalık nasıl bulaşır?


brucella hastalığı mikrobu

Hastalık, pastörize edilmemiş veya iyi kaynatılmamış süt ve süt ürünlerinden bulaşabilir. Özellikle pastörize edilmemiş veya iyi kaynatılmamış sütlerden yapılan taze peynir en sık bulaş kaynağıdır. Nadir de olsa çiğ veya iyi pişirilmemiş etten de Brusella bakterileri insana bulaşabilmektedir. İnsan vücuduna giren bakteriler karaciğer, dalak, kemik iliği gibi hücrelerde çoğalarak hastalık yapar.

Yorumlar