Çift görme

Çift görme, adından da anlaşılabileceği gibi, bakılan bir cismin çift görülmesidir. Çift görmenin tek veya iki gözü etkilemesine bağlı olarak çeşitli sebepleri olabilir. Alkol zehirlenmesi, ilaç zehirlenmesi gibi bazı durumlarda geçici çift görme olabilir. Beyin içi bazı problemlere bağlı olarak da çift görme gelişebilir. Çift görme sebebine göre için çeşitli tedaviler uygulanır. Çift görme tedavisinde bazen basit göz egzersizleri, gözlük veya lens kullanımı gibi uygulamalar yapılırken, bazen de ameliyat gerekebilir.

Çift görme sebepleri nelerdir?


Çift görmenin sebepleri, yukarıda da belirtildiği gibi tek gözü veya iki gözü etkilemesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunu anlamak için önce bir deneme yapmak gerekir. Bir el ile tek bir göz kapatılarak çift görme olup olmadığına bakılır. Diğer göz ile de deneme yapıldıktan sonra çift görmenin tek gözü veya iki gözü etkilediği anlaşılır.

çift görme


Her iki gözde çift görme neden olur?


Çift görme her iki gözde ise, bu genellikle bir şaşılık belirtisidir ve çoğunlukla çocuklarda görülür. Şaşılık göz kasları veya sinirlerde olan bir probleme bağlı gelişebilir. Her şaşı olan çocukta çift görme olmayabilir. Yetişkinlerde meydana gelen şaşılık daha ciddi durumların göstergesi olabilir.

Tek gözde çift görme neden olur?


Tek gözde çift görme daha nadirdir. Genellikle kuru göz, astigmat veya katarakt gibi problemlerde karşımıza çıkar.    

Çocuklarda çift görme olduğunun belirtileri nelerdir?


Çocuğunuz bir cisme bakarken eli ile bir gözünü kapatıyorsa,

Bir cisme bakarken gözlerini kısıyorsa,

Başını garip şekillerde sallıyorsa çift görme olabilir. Bunun için çocuğunuzu bir doktora muayene ettirmeniz gerekir.

Yorumlar