Kalp ve kan dolaşımı

Kalp ve kan dolaşımı vucut açısından çok önemlidir.  Kalp akciğerlerin arasında, vücudun hafifçe sol tarafında bulunan ve vücuttaki her hücreye kan ulaştıran organdır. Kalp yaklaşık olarak herkesin kendi yumruğu boyutlarında bir "pompa" olup dolaşım sisteminin merkezidir. İçinde bulunan odacıklara dolan kanı dakikada ortalama 60 ile 80 defa kasılarak damarlar aracılığıyla vücuda gönderir. Kalp vücuttan dönen kanı oksijenlenmesi için akciğerlere gönderir. Bu sayede insan vücudu yaşantısını sürdürebilir. Kalpte meydana gelen problemler kan dolaşımının bozulmasına yol açarken, kalbin durması ölüme sebep olur. Bu sebeple kalp ve kan dolaşımı vücudumuz için hayati öneme sahiptir.

Kalbin bölümleri nelerdir?


kalp dolaşım sistemi

Kalpte 4 bölüm bulunur. Kalbin üst kısmında olan odacıklar kulakçık, alt kısmında olan odacıklar karıncık olarak isimlendirilir. 

Kalp ve kan dolaşımı


Vücudu dolaşan ve halk arasında kirli kan olarak adlandırılan kan toplardamarlar aracılığı ile kalbin sağ kulakçığına gelir. Bu kanın oksijen miktarı oldukça azalmış olduğundan temizlenmek, yani oksijenlenmek üzere akciğerlere gönderilmesi gerekir. Kan sağ karıncığa aktarılır ve kalp tarafından pompalanarak akciğerlere ulaştırılır. Akciğerlerde oksijen ile dolan kan kalbin sol kulakçığına gelir. Buna temiz kan adı verilir. Temiz kan buradan sol karıncığa aktarılarak atardamarlar yoluyla tüm vücuda pompalanır. Böylece kan bütün vücudu dolaşmış olur ki bütün bu süreç istirahat halinde olan bir kişide yaklaşık bir saniyedir. Vücudu dolaşması esnasında hem karbondioksiti uzaklaştırmış ve hücrelere oksijen taşımış olur, hem de hücrelerin atıklarını toplayarak işlenmesi için böbrekler veya karaciğere götürür. 


Kaç çeşit kan dolaşımı vardır?

Küçük dolaşım: Kalbe dönen kirli kanın akciğerlere gidip orada oksijenlenmesi ve kalbe geri dönmesi için gerekli olan kan dolaşımıdır.

Büyük dolaşım: Akciğerlerden gelen oksijen ile dolu temiz kanın tüm vücuda gönderilmesi ve kalbe geri dönmesi "büyük kan dolaşımı" olarak adlandırılır.  

Kulakçık ve karıncıklar arasında geçiş nasıl sağlanır?

Kulakçık ve karıncıklar arasında ve karıncıklar ile damarlar arasında “kalp kapakları” adı verilen yapılar bulunur. Bunlar pompalama esnasında kanın geri kaçmasını önleyen mekanizmalardır. Kanın geri kaçması veya ileri doğru gitmesinin engellendiği durumlarda kalp ve kan dolaşımı ile ilgili çeşitli problemler ortaya çıkar.

Yorumlar