Kemik ve eklemler


Kas ve iskelet sistemi, iskelet kemikleri, eklemler ve kaslardan oluşan ve vücudun hareket etmesini sağlayan bir sistemdir. Eklemler ve kaslar vücut hareketinin sağlanmasında kemiklere yardımcı olur. Eklem bağları, kıkırdak ve eklem sıvısı da eklemlerin işlev görmesini sağlar. Adı geçen yapıların bir arada çalışmasıyla sadece vücut hareketleri değil, vücudun mineral ihtiyacından kan hücrelerinin yapımına kadar birçok karmaşık işlem bir arada yürütülür.

iskelet ve kaslar


Kemiklerin görevleri nelerdir?


İskelet kemikleri vücuda yapısal destek sağladığı gibi kaslarla birlikte çalışarak vücut hareketlerinin oluşmasına yardımcı olur. Yetişkin bir insanda kemik sayısı 206’dır. 

Kemikler hareket sağlamanın dışında bazı kemikler yaşamsal önemi olan organları korur. Örneğin kafatası beyin için mükemmel bir sığınaktır. Kaburgalar solunum hareketini oluştururken aynı zamanda kalp ve akciğerler gibi organlar için koruyucu bir kafestir.

İşitme duyumuz belki de vücudumuzun en küçük kemiklerini hareketleri sayesinde gerçekleşir.

Ayrıca bazı kemiklerin içinde bulunan ilik kan hücrelerinin yapımını üstlendiğinden tüm vücudun oksijenlenmesi, beslenmesi ve mikroplardan korunmasına katkıda bulunur.

Kemikler vücudun kalsiyum deposudur. Kalsiyum kemiğe güç verdiği gibi gerektiğinde kemiklerden salınarak vücudun kalsiyum ihtiyacını giderir.


Eklemler ne işe yarar?


Eklemler iki ya da daha fazla kemiğin birleşme noktasıdır.

Eklemlerin çoğu vücudun hareketine katkı sağlarlar. Bu eklemler genellikle hareketli eklemlerdir. Ancak kafatasında olduğu gibi hareketsiz eklemler de vardır.

Eklemlerde kemiklerin hareketleri esnasında birbirine sürtünmesini önlemek için kıkırdak bulunur. Kıkırdaklar eklemlerdeki kemik uçlarının birbirine sürtünmesini önlerken eklem sıvısı da hareketlerin kolaylaşması için eklemi kayganlaştırır.

Kemikler eklemlerde genellikle çeşitli bağlar yardımıyla bir arada tutulur.bağlar kuvvetli şerit şeklinde lifler olup eklemi oluşturan kemiklerin birbirinden ayrılmalarını önler. Örneğin diz ekleminde menisküs adı verilen bağlar diz eklemini bir arada tutan bağlardandır. Eklemi zorlayıcı hareketler yapıldığında bu bağlar yırtılabilir ve çoğunlukla futbolcularda duyduğumuz sakatlanmalara yol açar.  

Yorumlar