Lenfödem sebepleri, teşhisi, tedavisi

Lenf damarlarının fonksiyonunun bozulması sebebiyle vücutta sıvı toplanması "lenfödem" olarak adlandırılır. 


Lenfödem sebepleri nelerdir?


Lenfödem birincil veya ikincil olabilir.

Birincil lenfödem lenfatik sistemin gelişimini etkileyen genlerde bir sorun olmasından kaynaklanır. Nadir görülen bir durumdur. Genellikle doğumsaldır. 

lenf ödem lenfödem

İkincil lenfödem lenfatik sistemin bir enfeksiyona, travma, yaralanma, ameliyat, radyasyon tedavisi, kanser hastalığı, enfeksiyonlar veya uzuvların hareket kısıtlılığı sebebiyle hasar görmesine bağlı olarak gelişir. Meme kanseri olan kadınların %20’sinde ameliyattan sonraki 5 yıl içinde sekonder lenfödem olabilir.

Ameliyat: Ameliyatla lenf düğümlerinin, lenf damarlarının çıkarılması veya ameliyat sırasında zarar görmesi sebebiyle lenfödem gelişebilir.

Radyasyon tedavisi: Radyoterapi lenf düğümlerinin veya lenf damarlarının zarar görmesi yol açabilir. Bu sebeple lenfödem gelişebilir.

Kanser: Kanser hücreleri lenf damarlarını tıkayarak lenfödem gelişmesine sebep olabilir. 

Enfeksiyonlar: Lenf düğümlerindeki enfeksiyonlar veya çeşitli parazitler lenf akımını bozarak lenfödeme yol açabilir. 

Lenfödem teşhisi nasıl konur?


Belirtiler, şikayetler ve yapılan tıbbi muayene lenfödem tanısı konulmasını sağlar.

Lenfödem nasıl tedavi edilir?


Lenfödemin tedavisi yoktur. Vücutta biriken sıvının azaltılmasına yönelik tedbirler alınabilir. Bandaj ile kompresyon yapılması, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve özel masaj teknikleri sayesinde biriken sıvı azaltılabilir.

Lenfödem sonucu selülit gelişebilir. Lenfödem nedeniyle biriken sıvı dokuların enfeksiyon gelişimine daha hassas hale gelmesine yol açar.

Yorumlar