Yanık tedavisi nasıl yapılır?

Çeşitli ev veya iş kazaları sonucu oluşan yanıklar önemli bir sağlık sorunudur. Yanıklar şiddetine göre hafif veya ciddi yanıklar şeklinde karşımıza çıkar. Hafif yanıklar kolayca iyileşse de ciddi yanıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir. Bu sebeple yanık tedavisi çok önemlidir.

Yanıklar aşağıda belirtilen şekillerde derecelendirilir:

Birinci derece yanıklarda üst deri sağlamdır, deri üzerinde kızarıklık vardır. Buna örnek olarak güneş yanıkları verilebilir.

İkinci derece yanıklarda üst deri bütünlüğü bozulmuş, alt deri de zarar görmüştür. 

Üçüncü derece yanıklarda alt derinin tüm katları etkilenmiştir. 
Dördüncü derece yanıklarda cildin tüm katları, cilt altı yağ dokusu ile kas, tendon gibi derin yapılar etkilenir, yanan bölgede kömürleşmiş bir görünüm vardır.

Yanık tedavisi nasıl yapılır?


elde yanık

Yanıklar şiddetine göre tedavi edilir.

Birinci derece yanıklar hafif olup cilde sürülen kozmetik maddeler ve gerekiyorsa antibiyotik içeren kremler ve ağrı kesici kremler ile tedavi edilirler. Birinci derecede olan yanıklarda yara yerinde herhangi bir kapamaya veya yüzeysel antibiyotik ilaca genellikle ihtiyaç yoktur. Nemlendirici kremler veya merhemler çoğunlukla yeterlidir.

İkinci derece yanıklar için antibiyotik içeren kremler ve ağrı kesici kremler kullanılır.

Üçüncü ve dördüncü derece yanıklar ciddi yanıklardır ve insan hayatını tehdit edebilir. Bu sebeple bu tip yanıklarda damar içi verilen antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ayrıca yanık nedeniyle vücudun kaybettiği suyu karşılamak üzere serum takılır. Yanık yerlere doku nakli gerekebilir. Bu tip yanıklarda şiddetli ağrı hissedildiğinden ciddi bir ağrı kesici tedavi de uygulanır. Yanık yerlerim mikrop kapmasının engellenmesi ve iyileşmesinin hızlanması için düzgün bir şekilde pansumanlarının da yapılması gerekir. Pansuman malzemeleri her hasta için ayrı ve tek kullanımlık hazırlanır. Bu tip tedaviler genellikle yanık merkezlerinde yapılır.

Yorumlar