Akut karaciğer yetmezliği

Akut karaciğer yetmezliği karaciğer faaliyetlerinin aniden hızla bozulmasıdır. Bu durumdan bütün vücut  ve organlar etkilenir çünkü karaciğerin yaptığı işler bütün vücudu ilgilendirir. Akut karaciğer yetmezliğinde anormal kanamalara, vücutta sıvı birikimine ve diğer organlarda yetmezliklere sebep olur. Kafa içi basınç artışı, beyin ödemi, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve daha birçok organ akut karaciğer yetmezliğinden etkilenir. 

Akut karaciğer yetmezliğinin sebepleri nelerdir?


Akut karaciğer yetmezliğinin en sık nedeni ilaçlardır. İlaçlar akut karaciğer yetmezliği sebeplerinin %70-80'ini oluşturur. Özellikle tavsiye edilen dozdan fazla kullanılan ilaçlar, intihar amacıyla kullanılan ilaçlar akut karaciğer yetmezliğine yol açar. Parasetamol en çok akut karaciğer yetmezliğine sebep olan ilaçlardandır. Çeşitli bitkisel ürünler veya zehirli mantarlar da akut karaciğer yetmezliğine sebep olabilir. Ayrıca, aşağıdaki etmenlere bağlı olarak da akut karaciğer yetmezliği gelişebilmektedir:

Wilson hastalığı,

Otoimmün hepatitler,

Virüslere bağlı olan hepatitler,

Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmaları,


Hamilelik sırasında meydana gelen karaciğer yağlanmaları.


Akut karaciğer yetmezliğinde yapılan tahliller nelerdir?


karaciğer yetmezliği

Kan pıhtılaşmasına ilişkin testler (PT , APTZ)

Amonyak testi,

Kan şekeri,

Laktat testi,

Hepatit markırları gibi testler yapılarak akut karaciğer yetmezliğinin teşhisi sağlanır.

Akut karaciğer yetmezliğinde hangi radyolojik tetkikler yapılır?


Çeşitli radyolojik testler karaciğerin görüntülenmesini sağlayarak teşhise katkıda bulunur. Bu tetkiklerden başta geleni karaciğer ultrasonudur. Ultrason dışında BT ve MR gibi görüntüleme tetkiklerine de ihtiyaç duyulabilir.

Yorumlar