Alzheimer hastalığında yaşam süresi

Alzheimer hastalığı dejeneratif bir beyin bozukluğudur. Alzheimer hastalığı bunamanın en sık sebebidir. Alzheimer hastalığında beyin hücrelerinin birbiri ile olan bağlantılarında hasar vardır. Bu hasar hastanın özellikle hafıza ve davranışlarında problemlere yol açarken zihinsel kabiliyetlerinde de azalmaya yol açar. Alzheimer hastalığının şiddeti, ilerlemesi ve Alzheimer hastalığında yaşam süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde Alzheimer hastalığının ilerlemesi uzun yıllar boyunca yavaş ve zihinsel kabiliyet bozulmadan kalabilirken, bazılarında hastalık çok çabuk ilerler ve kişi kısa zamanda hafızasını kaybedebilir. Alzheimer hastalığı uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan bir hastalık olmasına karşın hala kesin tedavisi bulunamamıştır.

Alzheimer hastalığında yaşam süresi nedir?


alzheimer hastalığı yaşam süresi

Alzheimer hastalığında ortalama yaşam beklentisi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Alzheimer hastalığında tanı konulduktan sonra ortalama yaşam beklentisi genellikle 8-10 yıldır. Ancak bazı kişilerde bu süre 20 yıla kadar çıkabilirken bazı kişilerde 3-4 yıla kadar düşebilir. Alzheimer hastalığında tanı konulması da uzun zaman alabilir. Belirtilerin başlayıp Alzheimer hastalığı teşhisi konulmasına kadar ortalama geçen süre 3 yıl kadardır.

Alzheimer hastalarının yaşam süresini etkileyen faktörler nelerdir?


Yaş: Alzheimer hastalığında yaşam süresine etki eden faktörlerden belki de en önemlisi yaştır. Daha erken yaşlarda Alzheimer teşhisi konan hastaların yaşam süresi geç yaşta teşhis edilenlere göre daha uzundur. Örneğin 65 yaşında teşhis konan Alzheimer hastalarının ortalama yaşam süresinin 8.3 yıl iken, 90 yaşında teşhis konan Alzheimer hastalarının ortalama yaşam süresinin 3.4 yıl olduğu görülmüştür.      

Cinsiyet: Son yıllarda yapılan bilimsel bir çalışmaya göre Alzheimer hastası kadınların yaşam süresi erkeklere göre daha uzundur.

Belirtilerin şiddeti: Alzheimer belirtilerinin şiddeti farklı olabilir. Belirtileri daha şiddetli olanların yaşam süresi daha kısadır.

Diğer hastalıkların varlığı: Kalp hastalıkları, geçmişte kalp krizi geçirilmiş olması, şeker hastalığı olan Alzheimer hastalarının yaşam süresi bu hastalıkları olmayanlara göre daha düşüktür.

Alzheimer hastalığına tedavinin etkisi nedir?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Yapılan destek tedavileri Alzheimer hastalığının ilerlemesini durdurmaz ancak yaşam kalitesini bir nebze olsun düzeltebilir.

Yorumlar