Kabızlıkta probiyotikler

Probiyotikler, yeterli miktarda alındıkları zaman sağlığımıza olumlu etkileri olan canlı mikro organizmalardır. Sağlığımız için yararlı olan probiyotikler, sindirim ve bağışıklık sistemlerimizi güçlendirmek için gereklidir. Bazı besinler probiyotik mikro organizmalar açısından zengindir ve bağırsakların sağlığını korumak için çok önemlidir. Kabızlıkta probiyotikler kabızlığa karşı olumlu etkilere sahiptir. Kabızlık genellikle bağırsak hareketlerinin yavaş olması sonucu dışkının geçişinin zorlanmasıdır. Bu durumda olan kişiler dışkılamada zorlanır ve kabızlık bazen kronik bir hal alabilir. Kabızlık problemi, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sorunları yaşayan kişilerin probiyotik kullanması tavsiye edilir.

kabızlık probiyotik

Kabızlık kimlerde problem yaratır?



Kabızlık çoğunlukla yaşlılarda görülür.

Özellikle yatağa bağımlı olan veya fiziksel aktivitesi oldukça azalmış kişilerde kronik kabızlık olabilir.

Çocuklarda ve gençlerde de kabızlığa rastlanabilir.

İrritabıl bağırsak sendromu adı verilen kişilerde de kabızlık olabilir.

Kabızlığı olanlar nasıl tedavi edilir?


Dışkıyı yumuşatan bazı ilaçlar kabızlığın tedavisinde kullanılabilir. Son yıllarda buna ek olarak diyet düzenlemeleri ve özellikle probiyotik içeren besinlerin kullanımı kabızlığın önüne geçmede popüler hale gelmiştir. Probiyotiklerin vücuda faydalı olabilmesi için mutlaka besin lifleri ile birlikte alınmaları önerilir. Probiyotikler prebiyotikler birlikte tüketildiğinde vücutta oluşan simbiyotik etki vücut için daha faydalıdır.


Kabızlıkta probiyotikler etkili midir?


Bazı bilimsel çalışmalar bazı probiyotiklerin kullanımının kabızlığı azalttığını göstermiştir. Bifidobacterium içeren probiyotiklerin kabızlıkta en etkili olduğu iddia edilmektedir. İrritabıl bağırsak sendromu olan kişilerde B. Lactis kullanımının kabızlığı azalttığı ileri sürülmektedir. B. Longum, S. Cerevisiae ve L. Acidophilus, L. Reuteri, L. Plantarum, L. Rhamnosus ve B. Animalis karışımlarının kabızlıkta önemli iyileşmeye sebep olduğu bildirilmektedir.  

Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda elde edilen olumlu sonuçlara rağmen, probiyotiklerin kabızlıkta iddia edilen olumlu etkilerinin kanıtlanması, hangi probiyotiklerin ne kadar süre, nasıl kullanılmaları gerektiğinin belirlenmesi için hala zamana ihtiyaç olduğu da söylenmektedir. O zamana kadar yoğurt, kefir ve turşu gibi geleneksel probiyotik besinlerin tüketiminin zararlı olmayacağı düşünülmektedir. 

Yorumlar