Kıkırdak zedelenmesi

Kıkırdak zedelenmesi oldukça sık rastlanan bir sakatlanmadır. Gençlerde çoğunlukla spor yaralanması olarak karşımıza çıkan kıkırdak zedelenmeleri yaşlılarda osteoartrit sebebiyle ortaya çıkar. Genellikle dizlerde görülür ancak kalça, ayak bileği ve dirsek eklemlerinde de kıkırdak zedelenmesi görülebilir. Kıkırdak zedelenmesi hafif ise birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Ağır kıkırdak zedelenmeleri için ameliyat gerekebilir.

kıkırdak zedelenmesi

Kıkırdak zedelenmesi belirtileri nelerdir?



Eklem ağrısı

Eklem bölgesinde şişlik

Eklem bölgesinde katılık

Eklemde sürtünme hissi

Eklem kilitlenmesi veya boşalması


Kıkırdak zedelenmesinde neler yapılır?


Dinlenme:


Hafif kıkırdak zedelenmelerinde ilk birkaç gün etkilenen eklemin bulunduğu uzvun kullanımı kısıtlanır. Böylece zedelenmenin artışı engellenmiş olur.  Örneğin ayak bileğinde veya dizde olan bir kıkırdak zedelenmesinde o ayak en az 2 gün boyunca dinlendirilir ve üzerine basılmamaya çalışılır.

Destek kullanma:


Yürürken bir baston yardımıyla o ayağa binen yük azaltılır. Ayrıca bacak altına yüksek bir yastık konularak kaldırılır. Böylece ayağın daha da şişmesi engellenmiş olur.

Buz uygulaması:


Etkilenen ekleme ilk 2-3 gün boyunca buz uygulaması da yapılır. Bir havluya sarılan veya buz torbasına konan buz her 2-3 saatte bir 15-20 dakika boyunca  ağrılı bölgeye uygulanır.Ağrıyı dindirmek için ağrı kesici kullanılabilir.

Bandaj uygulaması: 


Zedelenme olan bölgeye elastik bandaj yapmak da eklem hareketinin kısıtlanmasına yardımcı olur ve şişmesini önler.

Birkaç gün içinde ağrılar geçmez, şikayet azalmaz ve daha da kötüleşirse doktora başvurmanızda yarar vardır. Doktor yapacağı muayene ile kıkırdak zedelenmesinin iyileştirilmesi için gerekenleri yapar.

Yorumlar