Kulak zarı neden delinir?

Kulak zarı, dış kulak ile orta kulak arasında bulunan bir zardır. Etrafımızdaki sesler kulak zarında titreşimler oluşturur ve bu titreşimler orta kulak ile iç kulak yoluyla beyne iletilerek sesi duymamızı sağlar. Kulak zarı ayrıca orta ve iç kulağı dış etkenlerden koruyucu bir engel de oluşturur. Böylece orta kulağa zarar verebilecek toz zerrecikleri, su ve bakterilerin girişi engellenir. 

Sesleri duymamızı ve kulağımızın korunmasını sağlayan bu zar çeşitli nedenlere bağlı olarak bazen yırtılıp delinebilir.

Kulak zarı delinmesine sebep olan etkenler nelerdir?


kulak zarı delinmesi

Kulak enfeksiyonları, yabancı cisimlerin kulağa sokulması, ani basınç değişiklikleri kulak zarının yırtılmasına sebep olan etkenlerdendir. Aşağıda kulak zarı yırtılmasına en sık sebep olan 2 etken açıklanmıştır: 

Kulak enfeksiyonları: Kulak zarının delinmesine neden olan etkenlerin başında kulak enfeksiyonları gelir.

Orta kulakta meydana gelen enfeksiyonlar bir basınç oluşturarak kulak zarına baskı yapar. Bu baskı bir dereceden sonra kulak zarının yırtılarak delinmesine sebep olur.

Kulak zarının delinmesinin en önemli belirtisi zarın delindiği anda bir ağrı duyulmasıdır. Ayrıca kulak enfeksiyonuna bağlı kulak zarında duyulan baskı birden ortadan kalkar. Orta kulakta enfeksiyon nedeniyle biriken sıvı da kulaktan dışarı akar.

Kulağa yabancı cisim sokulması: Kulak zarı delinmesinin sık rastlanan başka bir sebebi ise kulağa yabancı cisim sokularak karıştırılmasıdır.

Kulağı temizlemek için ucu pamuk sarılı olan veya olmayan kürdan gibi çeşitli cisimler kulak zarının delinmesine yol açabilir. Bebekler veya çocuklar da kulaklarına sivri cisimleri veya oyuncak parçalarını sokarak kulak zarlarını delebilir. Kendilerine zarar verme ihtimaline karşı, küçük çocukların bu tip cisimlere ulaşımının engellenmesi gerekir.

Yorumlar