Sindirim sistemi organları ve görevleri

Aldığımız besinlerin vücudumuzda gerektiği şekilde kullanılabilmesi için öncelikle sindirilmesi gerekir. Sindirim sistemi yiyecekleri parçalayarak yapı taşlarına ayırır ve bağırsaklardan emerek kan dolaşımına katılmasını sağlar. Böylece doku ve organlar vücudumuzun çalışması için gerekli maddeleri üretebilir. Ağızda başlayan sindirim tüm sindirim sistemi boyunca devam eder ve alınan besinlerden arta kalan posa dışkı halinde atılır. sindirim sistemi bazı organlardan oluşmaktadır.

Sindirim sistemi organları

Sindirim sistemi hangi organlardan oluşmaktadır?


Ağız: Alınan besinlerin dişler yardımıyla parçalara ayrıldığı ve tükürük yardımıyla sindirilmeye başlandığı bölümdür. Dişler besinleri mekanik sindirime uğratırken, tükürük bezlerinden salgılanan “amilaz” adlı enzim bazı besinlerin kimyasal sindirimini hemen başlatır.

Yemek borusu: Ağzı mideye bağlayan tüp şeklinde bir yapıdır. Ağızdan iletilen besinler yemek borusundan geçerek mideye ulaşır.


Mide: Yemek borusundan mideye bırakılan yiyecekler mide asidi ve çeşitli enzimler vasıtasıyla parçalanmaya devam eder. Besinler çeşitlerine göre midede 2 ile 8 saat kadar kalabilir.

Karaciğer: Burada üretilen safra asidi sayesinde besinlerin sindirimine katkıda bulunur.

Safra kesesi: Karaciğer tarafından üretilen safra burada biriktirilir ve sindirim esnasında gerektiğinde salınır. Böylece besinler kimyasal olarak sindirilmeye devam eder.

Pankreas: Besinlerin sindirimine katkıda bulunan bazı enzimler de burada üretilir ve bağırsaklara aktarılır. Bu organ ayrıca insülin ve glukagon gibi hormonları da üretir.

İnce bağırsaklar: Midede gerektiği kadar kalıp parçalarına ayrılan besinlerin sindirimi burada devam ederken bir yandan da besinlerin emilimi başlar.

Kalın bağırsaklar: Besinlerde bulunan su ve elektrolitlerin çoğu burada emilerek kana karışır. Ayrıca içerdiği milyarlarca bakteri sayesinde vücut için gerekli bazı vitaminler de kalın bağırsaklarda üretilir.

Rektum: kalın bağırsakların sonunda dışkının geçici olarak depolanma alanıdır.

Anüs: Rektumun dışarı açılış yeri olup dışkı buradan çıkar.

Yorumlar