Yanık türleri nelerdir?

yanıklar

Çeşitli sebeplere bağlı olarak vücudumuzda yanıklar olabilir. Yanıkların çoğu elektrik arızaları, sigara, alkol ve mutfak kazaları ile bağlantılıdır. Ancak farklı yanık türleri de bulunmaktadır.


Aşağıda farklı yanık türleri hakkında bilgiler verilmiştir.


Kuru yanıklar: sigara, sıcak ütü, ocak ızgarası, açıkta yakılan ateş, mangal kömürü gibi alev veya sıcak yüzeylerin sebep olduğu yanıklardır.

Islak yanıklar: kaynayan sıvılar, buhar ve sıcak yağların sebep olduğu, “haşlanma” adı verilen yanıklardır. Kazara bu sıvılara maruz kalınması durumunda karşımıza çıkar.


Soğuk yanıklar: Yanıklara her zaman sıcağın sebep olduğu düşünülebilir ancak buz gibi soğuk bir metal ile derinin teması da yanığa yol açabilir.

Sürtünme yanıkları: Bir yüzeyin cilde hızla sürtünmesi de yanıklara yol açabilir. Özellikle sentetik bir kumaş, hareket halindeki bir ip veya tel, dönen şeritler, dönen makine aksamları sürtünme yanıklarının nedeni olabilir.

Radyasyon yanıkları: Ultraviyole ışınlarına aşırı maruziyet radyasyon yanıklarına sebep olur. Güneş yanıkları bunun en sık rastlanan örneklerindendir. X ışınları ve genellikle kanserde kullanılan radyasyon tedavisinde de yanık olabilir.

Kimyasal yanıklar: Çeşitli kimyasal maddeler yanık oluşturabilir. Kuvvetli asitler, solventler, deterjanlar yanıklara yol açabilir. Evde kullanılan kimyasal maddelerin dışında endüstriyel kimyasallar da yanık açısından tehlikelidir. Ev temizliğinde kullanılan beyazlatıcılar, temizleyiciler, bulaşık makinesi ürünleri, fırın temizleyicileri gibi maddeleri kullanırken dikkatli olunmalı ve koruyucu önlemler alınmalıdır.

Elektrik yanıkları: Sadece ev veya iş yerlerinde kullanılan elektrik değil, yıldırımlar da yanıklara sebep olan etmenlerdendir.

Yorumlar