CD4 testi

CD4 testi kandaki T lenfositlerin sayısını ölçer. CD’ler hücre yüzeyinde bulunan protein yapısında moleküllerdir. CD’ler reseptör, ligand, adezyon molekülü gibi çeşitli fonksiyonlarının yanında hücrenin tanınmasını da sağladıkları için bulundukları hücre tipinin sayısının belirlenmesinde kullanılırlar. CD4 bu belirleyici proteinlerden biri olup yapılan CD4 testi ile kişinin bağışıklık sisteminin gücü belirlenir. Genellikle AİDS hastalarında yapılan CD+ testi yapılan tedavinin takibinde kullanılır.

cd-4 testi


CD4 nedir?


CD “cluster of differentiation” İngilizce kelimelerini baş harflerinden oluşan bir kısaltma olup Türkçe’ye “başkalaşım kümesi” veya “farklılaşma kümesi” olarak tercüme edilebilir. CD4, T lenfositlerin yüzeylerinde bulunan bir moleküldür. Bu hücrelere CD4 hücreleri veya T helper hücreleri de denir.

T hücrelerinin görevi nedir?


T lenfositler aşağıdaki resimde görülen timus bezinde yapılır,  kan ve lenf dolaşımında bulunur.

timus bezi

T hücreleri vücudun bağışıklık sistemi fonksiyonlarında önemli role sahiptir. T yardımcı hücreleri olarak adlandırılan CD4 hücreleri enfeksiyonlara karşı vücudun cevabını başlatırlar.

T helper hücreler çeşitli bakteri, mantar ve virüsleri tespit edip onlara saldırır ve ortadan kaldırarak enfeksiyonu önler.

CD4 testi neden istenir?


CD4 hücreleri AİDS virüsünün hedefindeki hücrelerdir. HIV, T helper hücrelerine girerek yerleşir, burada çoğalır ve bütün vücuda dağılır. HIV CD4 hücrelerini öldürür ve böylece AİDS hastalığı ilerler. CD4 hücrelerinin sayısının belirlenmesi ve toplam lenfosit sayısı ile karşılaştırılması hastalığın ilerleyişi veya tedavinin takibi açısından büyük önem taşır.
AİDS hastalığı dışında lenfoma, organ nakilleri, Di George sendromu gibi durumlarda farklı CD belirteçleri ile birlikte kullanılabilir.

hiv virüsü

CD4 testi için gerekli örnek nedir?


CD4 testi bir kan tahlilidir. Genellikle koldaki bir toplardamardan alınan bir kan örneğinde test yapılır.

cd 4 testi


CD4 test sonucu nasıl değerlendirilir?


Test sonucu CD4 sayısı olarak veya toplam lenfositlere göre oran veya CD4/CD8 oranı şeklinde verilebilir.

Normal CD4 sayısı 500-1200 hücre/mm3’dür. Normal CD+ sayısı kişinin bağışıklık sisteminin sağlam olduğunu,


Düşük CD test sonucu kişinin bağışıklık sisteminin hastalıktan etkilendiğini ve/veya hastalığın ilerlediğini,

Önceki CD4 test sonuçlarına göre CD4 test sonucunun yükseliyor olması yapılan tedavinin işe yaradığını gösterir.

cd4 testi


CD4 test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?


Zatürre, influenza veya herpes simpleks virüs enfeksiyonları CD4 sayılarında geçici azalmaya sebep olur. Kanserlerde yapılan kemoterapi CD4 sayısını azaltır.

Yorumlar