Dang ateşi belirtileri, teşhisi ve dang ateşi testi

Dang ateşi testi Dang ateşi hastalığını teşhis etmek için yapılır. Dang ateşi, Dang humması olarak da bilinir. Dang ateşi Dengue virüslerinin sebep olduğu, sivrisineklerle yayılan bir hastalıktır. Dört çeşit Dengue virüsü bulunur. Dang ateşi hastalığının sık görüldüğü ülkelere seyahat ettikten bir süre sonra yüksek ateşi olan kişilere Dang ateşi testi yapılabilir. Dang ateşi testinde hastalığı yapan virüs veya Dang hummasına karşı vücutta gelişen antikorlar aranır.

dang ateşi


Dang ateşi nerelerde görülür?


Dünya genelinde 2.5 milyar insan Dang enfeksiyonu riski altında olup bunların yaklaşık bir milyara yakını Güneydoğu Asya, Pasifik ülkeleri ve Amerika kıtasında tropikal ve subtropikal bölgenin kırsalında yaşamaktadır. Dang ateşi enfeksiyonu daha ziyade o bölgelere gidenlerde görülen bir seyahat hastalığı olarak bilinir. Ayrıca Afrika ve Doğu Akdeniz bölgelerinde de Dang ateşi vakaları bildirilmiştir.

Dang ateşi fazla bir belirti vermeden birkaç haftada kendiliğinden iyileşebilir. Bazı hastalarda ise enfeksiyonun şiddetlenmesi ile orantılı olarak çeşitli belirtiler görülür ve bu belirtiler giderek ağırlaşabilir. Dang ateşi için bir aşı bulunmamaktadır. Dang ateşi insandan insana geçen bir hastalık değildir.   

Dang ateşi belirtileri nelerdir?


dang ateşi belirtileri

Resimdekilere ek olarak Dang Ateşinde hastalığın şiddetine göre aşağıdaki belirtiler görülür: 

Ani gelişen şiddetli ateş

Grip benzeri belirtiler

Bulantı ve kusma

Diş eti ve burun kanamaları

Kan kusma

Dışkıda kan

Nefes darlığı

Dang ateşi nasıl teşhis edilir?


Yukarıda yazılan belirtileri olan ve Dang ateşi hastalığı olduğu düşünülen kişilere hastalık etkeni virüsü tespit etmek için Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) temeline dayanan moleküler testler yapılabilir. Bu testler virüsün genetik materyalini tespit ederek vücutta Dengue virüsünün varlığını veya yokluğunu belirler. Moleküler testler belirtiler başladıktan sonra 1 hafta içinde sonuç verebilir. Bu testler ülkemizde yaygın olarak yapılmayan testlerdir.

dang ateşi testi

IgM ve IgG antikor testleri bağışıklık sistemi tarafından Dengue virüsüne karşı vücutta oluşan antikorları tespit eder. Antikor testleri belirtiler başladıktan 1 hafta-10 gün geçtikten sonra sonuç verebilir.

Ayrıca tam kan sayımı ve karaciğer fonksiyon testleri de istenir.

Dang ateşi testleri için gerekli örnek nedir?


Dang ateşi testleri için genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneği kullanılır.


Dang ateşi test sonuçları nasıl değerlendirilir?


Moleküler test raporunda çıkan pozitif sonuç Dang ateşi enfeksiyonu açısından tanı koydurucudur. Negatif moleküler test sonucu virüsün bulunmadığını veya miktarının çok az olduğunu düşündürür.
Antikor testlerinin pozitif çıkması kişinin yakın zamanda Dang ateşi virüsü ile karşılaştığını, antikor testlerinin negatif çıkması ise kişinin Dang enfeksiyonu olmadığını  gösterir.

IgM ve IgG test sonuçlarının ayrı ayrı pozitif veya negatif çıkma durumları olup sonuçlar doktor tarafından değerlendirilir.

dang ateşi kan testi

Yorumlar