Gastrin testi

Gastrin testi kanda bulunan gastrin seviyesini ölçer. Gastrin midede üretilen bir hormondur. Gastrin besinlerin sindirimi esnasında mide asit düzeyinin ayarlanmasını sağlar. Gastrin testi tekrarlayan mide ülserleri veya diğer mide problemlerinin değerlendirilebilmesi amacıyla yapılan bir testtir. Gastrin testi ayrıntılarına geçmeden önce, gastrin hakkında bazı bilgiler verelim;

Gastrin nasıl salgılanır?


Besinler mideye geldiklerinde mide gerilir ve midede bulunan besinler gastrin salgılanmasını uyarır. Gastrin salgılandığında mide parietal hücreleri gastrik asit salgılamak üzere uyarılır. Midede artan asit besinlerin sindirilmesini kolaylaştırırken artan asit seviyesi daha fazla gastrin salgılanmasını baskılar. Böylece açlık sırasında midede ve kanda fazla gastrin bulunması da önlenir. Ancak bazı hastalıklarda aşırı gastrin üretimi olabilir.

gastrin hormonu endokrin sistem

Aşırı gastrin üretimi hangi hallerde olur?


Midede gastrin salgılayan hücrelerin artışı ve gastrinoma adı verilen tümörlerde midede aşırı gastrin ve gastrik asit üretimi olabilir.

Gastrinoma nedir?


Gastrinoma’lar gastrin salgılayan tümörlerdir. Zollinger-Ellison sendromu bir veya daha fazla gastrinoma bulunan bir durum olup yüksek gastrin düzeyleri ile karakterizedir. Zollinger-Ellison sendromunda mide, oniki parmak bağırsağı ve ince bağırsakların başlangıç bölümünde ülserler bulunur. Bu durumda gastrin seviyesi ve midede gastrik asit üretimi fazladır ve bu sebeple mide ülserlerine sık rastlanır. Gastrinomalar genellikle pankreas içindedir ve normalde pankreas gastrin üretmediği halde bu durumda üretir.


gastrin testi mide ülseri


Gastrin testi için gerekli örnek nedir?


Test genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneğinde yapılır.

Gastrin testi öncesi dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?



Gastrin testi öncesi en az 12 saat aç kalınmalı, tahlil öncesi günden itibaren alkol alınmamalıdır.


Gastrin tahlili öncesi günlerde asit azaltıcı mide ilaçlarının da kesilmesi gerekebilir çünkü antiasitler, simetidin gibi H2 blokerleri ve omeprazol gibi proton pompası inhibitörleri gastrin salgılanmasını artırırlar.

gastrin testi aç kalmak

Gastrin test sonuçları nasıl değerlendirilir?


Artmış gastrin düzeyleri kronik atrofik gastrit, pernisiyöz anemi, ktonik böbrek yetmezliği, Zollinger-Ellison sendromu ve tümör gibi durumlarda karşımıza çıkar.

Bir gastrinoma ameliyatı sonrası düşük olup da sonradan yükselen gastrin düzeyleri tümörün tekrarladığını gösterebilir.

Tedavi sonrası gastrin düzeyinin düşmemesi tedavinin işe yaramadığının göstergesi olabilir.

Gastrin test sonuçları kişinin klinik durumu ve muayene bulgularına göre doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Yorumlar