Vücudumuza kaçan yabancı cisimler

Vücudumuza kaçan yabancı cisimler vücuda kazara veya bilinçli olarak yutarak, sokularak veya kaçarak girer. Özellikle bebekler ve küçük çocuklar yabancı cisim kaçması açısından oldukça risk altındadır. Ayrıca çeşitli kazalar da vücuda yabancı cisimlerin girmesine yol açabilir. Yabancı cisimler vücutta bulundukları yere göre faklı belirtiler gösterebilir ve bazen hayatı tehdit edici olabilir. Bu sebeple özellikle bebek ve küçük çocuk bulunan evlerde, vucuda yabancı cisim kaçması tehlikesi oluşturabilecek maddeler çocuğun ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.     

Vücudumuza kaçan yabancı cisimler vücuda nasıl girer?


yabancı cisim kaçması

Bebekler ve küçük çocuklar metal para, oyuncak parçaları veya çevrelerinde gördükleri küçük ve parlak cisimleri ağzına, burnuna, kulağına sokma eğilimindedir. Daha büyükler yemek yerken balık kılçığı veya kürdan gibi yabancı cisim maddeler boğaza kaçabilir. Rüzgarlı bir havada uçuşan yabancı maddeler göze kaçabilir. Bir kaza esnasında çarpmanın şiddetiyle bazı yabancı maddeler vücuda saplanabilir. Bu gibi kazaların yanında bilinçli olarak da vücuduna bazı yabancı maddeler sokan kişiler bulunabilir.

Yabancı cisimler vücutta nerelerde bulunabilir?


göze yabancı cisim kaçması

 Yabancı cisimler genellikle içi boş olan organlarda bulunur. Örneğin, yutulan yabancı cisimler boğaza takılabilir. Boğaza takılmayıp geçtiyse yemek borusu ve midede bulunabilir. Mideyi geçen yabancı maddeler bağırsaklara ulaşabilir. Burun deliklerinin içi, kulak kanalı gibi bölgeler de yabancı cisimlerin girip sıkışabileceği yerlerdir. Göz kapağı ile göz arasına da çeşitli yabancı maddeler kaçabilir.

İçi boş organların dışında doku içlerine de yabancı cisim girebilir. Örneğin ateşlenen bir silahtan çıkan kurşun, bir kaza esnasında vücuda saplanan sert bir cisim doku içine giren yabancı cisimlerdendir.

Yabancı cisim belirtileri nelerdir?


buruna yabancı cisim kaçması

Yabancı cismin vücuda girdiği bölgeye göre belirtiler değişiklik gösterir.

Göze kaçan toz, kum tanesi gibi küçük yabancı cisimler tahriş ve kızarıklığa sebep olur. Bunlar genellikle kendiliğinden çıkar. Daha büyük yabancı cisimler göze saplanırsa şişlik, kızarıklık, kanama, ışığa hassasiyet, görme kayıpları gibi belirtiler olabilir. Bu sebeple bir acil servise başvurulmalıdır.

Kulağa kaçan yabancı cisimler ağrı, işitme kaybı, kulakta dolgunluk gibi belirtiler olabilir. Bu yabancı cisimleri çıkarmaya çalışmak cismin daha da sıkışmasına yol açabilir. Bu sebeple bir doktora müracaat etmek gerekir.  

Buruna kaçan yabancı cisimler burun tıkanıklığına, ağrıya veya burundan akıntıya yol açabilir. Buruna kaçan yabancı cisimleri de çıkarmak için bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.   

Yemek borusu ve mideye kaçan yabancı cisimler bazen dışkı yoluyla vücudu terk edebilir. Ancak sivri cisimler sindirim sistemini geçerken bir yere takılabilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir.

boğaza yabancı cisim kaçması

 Hava yollarına kaçan yabancı cisimler nefes alamama ve boğulmaya yol açabilir. Bu sebeple özellikle bebekler ve küçük çocukların çevresinde çocuğun boğulmasına sebep olabilecek herhangi bir yabancı cisim bırakılmamalıdır.  

Yorumlar