Antifosfolipid antikor testi

Antifosfolipid antikor testi kanda bulunan fosfolipidlere bağlanan otoantikorları tespit eder. Antifosfolipid antikorlar vücuttaki fosfolipidlere karşı tam olarak anlaşılamayan bir şekilde  vücudun ürettiği proteinlerdir. Antifosfolipid antikor testi damar içinde oluşan kan pıhtılarının sebebinin araştırılmasında kullanılan bir test olup, kardiyolipin antikorları, lupus antikoagülanları ve beta 2 glikoprotein 1 antikorları gibi birkaç testi içerebilir. Otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar, kanserler veya bazı ilaçların kullanıldığı çeşitli durumlarda bu antikorlardan bir veya birden fazlası antifosfolipid antikorlar için testler ile tespit edilebilir.

Antifosfolipid antikor testi ne zaman istenir?


Parsiyel tromboplastin zamanı adı verilen testin uzadığı, tekrarlayan düşükler, antifosfolipid sendromu, trombosit sayısı düşüklüğü veya bazı otoimmün hastalıkların araştırılmasında antifosfolipid antikor testi yapılabilir.

Antifosfolipid antikorlar nelerdir?


Kardiyolipin antikorları: En sık rastlanan antifosfolipid antikorlarındandır. Bu antikorlar sıklıkla sistemik lupus eritomatozis benzeri otoimmun hastalıklar, AIDS, akut enfeksiyonlar, bazı kanserler, fenitoin gibi ilaçları kullananlarda görülebilir. Ayrıca yaşlılarda da geçici olarak tespit edilebilir.

Lupus antikoagülanları: Uzamış parsiyel tromboplastin zamanı olanlarda istenebilir.

Beta 2 glikoprotein 1 antikorları: Diğer antifosfolipid antikorları ile beraber istenebilir.

Antifosfolipid antikor testi için gerekli örnek nedir?


Koldaki bir toplardamardan alınan kan örneğinde Antifosfolipid antikor testi yapılabilir.




Antifosfolipid antikor test sonucu nasıl değerlendirilir?


Negatif bir Antifosfolipid antikor test sonucu testin yapıldığı zaman aranan antikorun bulunmadığını gösterir.

Düşük veya orta derecede yükselmiş Antifosfolipid antikor test sonucu bir enfeksiyon veya bir ilaç kullanımına bağlı olarak geçici bir yükselmeyi işaret edebilir.

Yüksek düzeydeki Antifosfolipid antikor test sonucu, 3 ay sonra tekrarlandığında da yüksek çıkıyorsa aranan spesifik antikorların varlığını gösterir.

Test sonuçları doktor tarafından kişinin belirtileri, muayene bulguları ve klinik durumuna göz önüne alınarak değerlendirilir.

Yorumlar