Histamin testi

Histamin testi kan veya idrarda bulunan histamin seviyesini ölçer. Histamin özellikle alerjik reaksiyonlarda yükselir. Bağışıklık sistemi çeşitli vücuda alerjen bir madde girdiğinde onunla mücadele etmek için çeşitli kimyasal maddelerle birlikte histamin salgılanmaktadır. Vücuttaki histamin miktarı alerjik tepkime sırasında artıp kısa sürede normale döner.  

Histamin alerjik reaksiyonlar yanında iltihabi reaksiyonlarda da rol alır. Ayrıca mide asidinin salgılanması, sinir hücreleri arasındaki iletişimin sağlanması, kan damarların genişlemesi, damarların geçirgenliğinin artması, bağırsak ve akciğerlerde düz kasların kasılması gibi işlevleri vardır. Bu gibi etkilerin önlenmesi için “antihistaminikler” adı verilen ilaçlar bulunmaktadır.    

Histamin nereden salgılanır?



Histamin mast hücreleri adı verilen hücrelerden salgılanan bir maddedir. Mast hücreleri tüm vücutta bulunan hücreler olup esas olarak deri, bağırsak ve hava kanallarının iç yüzü ve kemik iliğinde bulunur.

Mast hücrelerinde histamin içeren granüller bulunur ve mast hücreleri aktive olduğunda bu granüllerden histamin salgılanır. Mast hücrelerinin aktivasyonu genellikle alerji ve çeşitli travmalara yanıt olarak gerçekleşir.

Normalde kan ve idrardaki histamin miktarı çok düşüktür. Mast hücrelerinin sayısının arttığı ve şiddetli alerji durumlarında histamin konsantrasyonu artar.

Histamin testi ne zaman istenir?



Histamin testi sık istenen bir tahlil değildir. Şiddetli alerjik reaksiyonlarda histamin miktarı artar ancak teşhis koymak için histamin testine gerek yoktur. Çünkü şiddetli alerji durumu klinik olarak teşhisin konabileceği acil bir durumdur.

Mast hücre sayısının arttığından veya mast hücre aktivasyon bozukluğu düşünülen hastalarda histamin testi istenebilir.

Histamin tahlili için hangi örnek gereklidir?



Genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneği histamin testi için yeterlidir.

Ayrıca 24 saatlik idrarda da histamin testi yapılabilir.

Test sonucu nasıl değerlendirilir?


Normal histamin sonuçları hastada bulunan belirtilerin şiddetli bir alerjik duruma bağlı olmadığını veya histamin tahlilinin doğru zamanda yapılmadığını gösterir. Çünkü şiddetli alerji durumunda histamin düzeyi hızla yükselir ancak 30-60 dakika içinde normale dönebilir. Eğer histamin tahlili geç yapılırsa sonuç normal çıkabilir.

Yüksek histamin sonuçları aşağıdaki durumlarda görülür:

Alerjiler, anaflaksi reaksiyonları

Histaminden zengin gıdalar tüketilmesi

Bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalması

Sindirim sistemi kanamaları

Diamin Oksidaz eksikliği

Yorumlar