HIV viral yük testi

HIV viral yük testi AİDS hastalarında başlangıçta enfeksiyonun durumunu belirlemek, sonrasında yapılan tedavinin işe yarayıp yaramadığını ortaya koymak için yapılır. Bu test ile vücutta bulunan AİDS virüsünün genetik materyalinin miktarı (viral yük) belirlenir. Bu test virüs RNA’sını ölçerek kanda kaç kopya virüs bulunduğunu belirler. Yapılan tedavi ile virüs sayısının azalması tedavinin iyiye gittiğinin işaretidir. Bunun tersine, tedavi altında olan AİDS hastalarında viral yük test sonucunun yüksek çıkması tedavinin etkili olmadığını gösterir.

HIV viral yük testi ne zaman yapılır?


hiv viral yük testi

HIV vücuda girdikten sonra CD4 hücreleri de denen T helper hücrelerine girerek çoğalmaya başlar. Girdikleri CD4 hücrelerini öldüren virüs, sayısını artırdıkça vücutta daha fazla yayılır ve başlangıçta fazla bir belirti vermezken, hastadaki viral yük çoğaldıkça bağışıklık sistemi zayıflamaya başlar.

hiv viral yük testi aids virüsü

Bir kişiye AİDS teşhisi konduktan sonra vücudundaki virüslerin azaltılması ve hastalığın baskılanması için “antiretroviral tedavi” adı verilen tedavi başlatılır. Tedavi vücutta bulunan virüsleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. Böylece hastanın vücudundaki AİDS virüsü sayısı yani HIV viral yükü azalır. Tedavinin etkili olup olmadığını belirlemek için başlangıçtaki virüs miktarının bilinmesi gerekir. Bu sebeple hastalığa teşhis konduğu zaman viral yük testi yapılır. Daha sonra, tedavinin belirli aşamalarında veya kullanılan ilacın değiştirilmesi gerektiğinde test tekrarlanır.

HIV viral yük testi için gereken örnek nedir?


Test genellikle koldaki bir toplardamardan özel bir tüp içine alınan kan örneğinde yapılır.

HIV viral yük testi ile birlikte hangi test istenir?


Test CD4 testi ile birlikte istendiğinde çıkan sonuçlar hastalığın durumu hakkında daha uygun fikirler verir.

hiv viral yük testi cd4

HIV viral yük test sonucu nasıl değerlendirilir?


Yüksek viral yük test sonucu kanda AİDS virüsü varlığını ve virüsün çoğaldığını gösterir. Bu gibi durumlarda 1 milyonun üzerinde kopya sayısı olabilir.

Antiretroviral tedavi alanlarda yüksek viral yük test sonucu tedavinin etkili olmadığını gösterir.

Düşük viral yük test sonucu AİDS virüsünün bastırıldığını ve hastalığın ilerlemesinin durdurulduğunu işaret eder. Ancak hastanın vücudunda hala virüs bulunuyor olabilir.

Bir önce yapılan Yüksek test sonucundan farklı, özellikle artan sonuçlar hastalığın durumu açısından önemlidir ve doktor tarafından dikkatle değerlendirilir.   

Yorumlar