Sodyum yetersizliği belirtileri nelerdir?

Kan dolaşımında bulunan sodyum miktarı anormal derecede düşük olduğunda sodyum yetersizliğinden bahsedilir. Çeşitli hastalıklardan aşırı su tüketilmesine kadar birçok faktör sodyum yetersizliğine sebep olabilir. Sodyum yetersizliği meydana geldiği zaman vücuttaki hücreler şişmeye başlar ve bazı sağlık problemleri meydana gelir. Sodyum yetersizliğinin şiddetine ve süresine bağlı olarak hastalarda farklı belirtiler ortaya çıkabilir.



Sodyum yetersizliği belirtileri nelerdir? 


Aşağıda yazılan belirtiler birçok hastalıkta karşımıza çıkabilir. Belirtilerin sodyum yetersizliğine bağlı olduğunu anlamak için sodyum yetersizliğinin sebepleri bilinmeli ve buna göre değerlendirme yapılmalıdır.  

Bulantı ve kusma

Baş ağrısı

Bilinç bulanıklığı

Konsantrasyon güçlüğü,
Yorgunluk

Yürüme bozukluğu,

Düşme,
Kas zayıflığı

Kas krampları

Koma

sodyum yetersizliği


Sodyum yetersizliği nasıl teşhis edilir?


Sodyum yetersizliğinin teşhisinde hastadan alınan öykü ve fizik muayenenin yanında kan ve bazı idrar testleri yardımcı olur. İdrar sodyum konsantrasyonu, idrar ve serum ozmolalitesi sodyum yetersizliğine yol açan sebebin ortaya çıkarılmasında yardımcı olan testlerdir.

Sodyum yetersizliği nasıl tedavi edilir?


Yetersizliğinin sebebine yönelik olarak tedavi düzenlenir. Tedavide genellikle hastaya serum takılır ve gerekli elektrolitler verilir. Tedavide hastanın vücudunda bulunan sıvı miktarı, sodyum yetersizliğinin süresi ve sodyum yetersizliğine bağlı gelişen belirtilerin şiddeti önem taşır.

sodyum yetersizliği

Sodyum yetersizliği nasıl önlenir?


Sodyum yetersizliğine sebep olabilecek böbrek üstü bezi yetmezliği gibi hastalıklar varsa tedavi edilmelidir.

Sodyum yetersizliğine sebep olabilecek ilaç kullananlar yetersizlik belirtilerini iyi öğrenmelidir. Bu belirtilerin meydana gelmesi durumunda vakit geçirmeden doktoruna müracaat etmelidir. 

Maraton koşuculuğu gibi ağır spor yapanlar koşu esnasında aşırı su içmemelidir. Kişinin terlediği kadar su içmesi uygundur.

Ağır spor yapanlar su yerine içinde yeterli elektrolitlerin bulunduğu spor içecekleri tüketmelidir. 

Sağlık için su içilmesi önemlidir. Bu sebeple gerektiği kadar su  içilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır.  

Yorumlar