Sodyum yetersizliği sebepleri nelerdir?

Kan serumundaki sodyum seviyesinin 135 milimol/L’nin altında olması sodyum yetersizliği, ya da tıbbi adıyla “hiponatremi” olarak adlandırılır. Sodyum yetersizliğinin şiddetine göre farklı derecelerde belirtiler gösteren hiponatremi ağır olması durumunda hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Sodyum yetersizliği sebepleri şunlar olabilir:

Sodyum yetersizliği sebepleri nelerdir?


Çok fazla su içme: Aşırı su içilmesi böbreklerin su atma kabiliyetini bozarak vücuttaki sodyum değerinin düşüşüne yol açabilir. Ter ile sodyum kaybedildiği için, özellikle maraton koşucuları veya triatlon sporcuları gibi kişilerin çok su içmeleri sodyum düzeyinde azalmaya sebep olur. Bu sebeple bu sporcular azar azar su içer.

su içme sodyum yetersizliği

Hormonal değişiklikler: Böbreküstü bezi yetmezliği vücudun sodyum, potasyum ve su dengesini düzenleyen böbreküstü hormonlarının aktivitesi etkiler. Düşük tiroid hormon seviyeleri de sodyum yetersizliğine yol açabilir.

Bazı ilaçlar: Bazı tip idrar söktürücüler, antidepresanlar, ağrı kesici ilaçlar hormonal dengeyi veya böbrek faaliyetlerini bozarak sodyum düzeyinde azalmaya sebep olur.

ilaçlar sodyum yetersizliği

 Kalp, böbrek veya karaciğer hastalıkları: Konjestif kalp yetmezliği gibi bazı hastalıklar vücutta sıvı birikimine neden olur. Bu durumda sodyum miktarı göreceli olarak düşük kalır.

Aşırı kusma ve ishal: Bazı hastalıklarda görülen aşırı kusma ve ishal vücutta bazı elektrolitlerin kaybına sebep olur. Bu durumda sodyum yetersizliği de görülür.

Uyuşturucu ilaçlar: Amfetamin türü ilaçlar vücut sodyum düzeyini ciddi şekilde düşürebilir.  

Uygunsuz ADH Sendromu: Bu durumda salgılanan yüksek düzeydeki ADH normalde idrar ile atmak yerine vücutta fazla miktarda su tutulmasına yol açar. Böylece sodyum miktarı azalmış olur.  

Yorumlar