Antimitokondrial antikor (AMA) testi

Antimitokondrial antikor (AMA) testi kandaki AMA miktarını ölçer. Antimitokondrial antikor primer bilier siroz veya yeni adıyla primer bilier kolanjit ile ilişkili bir testtir.
Primer bilier kolanjit karaciğer içindeki safra yollarının iltihaplanması ve zedelenmesidir. Yavaş ilerleyen bir hastalık olan primer bilier kolanjit safra akımının bloke olmasına yol açar. Bunun sonucu olarak karaciğerde siroz gelişebilir. Bu durumda kandaki Antimitokondrial antikor miktarı oldukça yükselir. Antimitokondrial antikorlarının farklı tipleri olabilir. Bunlardan M2 tipi Antimitokondrial antikor primer bilier kolanjitte en sık rastlanan antikordur.

AMA (Antimitokondrial antikor ) testi için gerekli örnek nedir?


 AMA (Antimitokondrial antikor) testi genellikle koldaki toplardamarlardan birinden alınan kan örneğinde yapılır.

ama testi


AMA (Antimitokondrial antikor) testi kimlerden istenir?


sarılık hastalığı testi

Safra kanallarında bir problem olan kişilerde aşağıdaki belirtiler görülür. Bu belirtiler bulunan kişilerde doktor  AMA  (Antimitokondrial antikor) testi isteyebilir.

Kaşıntı

Sarılık

Yorgunluk

Karın ağrısı

Karaciğerde büyüme

Karaciğer enzimlerinde yükselme

AMA (Antimitokondrial antikor) test sonucu nasıl değerlendirilir?


Yüksek AMA (antimitokondrial antikor) test sonucu şikayetlerin sebebinin safra yollarındaki iltihaba bağlı olduğunu işaret eder.

Düşük veya negatif AMA (antimitokondrial antikor) test sonucu belirti ve şikayetlerin safra yollarındaki iltihaptan farklı bir sebebe bağlı olduğunu gösterse de primer bilier kolanjit durumu tamamen dışlanamaz. Çünkü bu hastalığın olduğu kişilerin genellikle %5 ile 10’unda AMA (antimitokondrial antikor) test sonucu negatif veya yükselmemiş olabilir.

Bu testlerin tek başına değil de diğer testlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.  

Yorumlar