Antitrombin testi

Antitrombin testi kanda bulunan antitrombin aktivitesi ve miktarını belirlemek için yapılır. Antitrombin karaciğer tarafından üretilen bir protein olup kan pıhtılaşmasının düzenlenmesine yardımcı olur. Antitrombin testi kişinin aşırı kan pıhtılaşması durumunu değerlendirmek için kullanılır. Antitrombin eksikliği doğuştan veya daha sonradan kazanılmış olabilir. Bu kişilerde kan damarları içinde uygunsuz kan pıhtılaşması meydana gelme riski yüksektir. Kazanılmış antitrombin eksikliği herhangi bir yaşta görülebilir.

Kaç tip antitrombin eksikliği görülür?


Antitrombin eksikliği iki şekilde olabilir: Tip 1 antitrombin eksikliğinde antitrombin fonksiyonu normaldir fakat miktarı yetersizdir. Tip 2 antitrombin eksikliğinde ise miktar yeterli olsa da fonksiyon bozuktur.   

Antitrombin testi için gerekli örnek nedir?



Antitrombin testi için genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneği kullanılır.

Antitrombin testinde neler ölçülür?


Antitrombin testinde aktivite ve antijen ölçülür. Antitrombin aktivite testinde antitrombinin fonksiyonunu değerlendirilirken, antitrombin antijen testinde kanda bulunan antitrombin miktarı ölçülür. en  olmak üzere iki çeşittir.  


Antitrombin III test sonucu nasıl değerlendirilir?

Düşük antitrombin III aktivite ve miktarı tip 1 antitrombin eksikliğini gösterir. Bu durumda pıhtılaşma aktivitesini kontrol edecek antitrombin miktarı düşüktür.

Azalmış antitrombin III aktivite ve miktarı tip 2 antitrombin eksikliğini gösterir. Bu durumda ise yeterli antitrombin proteini olduğu ancak tam olarak işlev görmediği anlaşılır.

Her iki durumda da kişide uygunsuz bir pıhtılaşma riski yüksektir.

Antitrombin aktivitesi normalse, miktarı belirlemeye yönelik antitrombin antijen testi genellikle yapılmaz.

Antitrombin seviyesi hangi durumlarda düşüktür?

antitrombin tahlili

Yaygın damar içi pıhtılaşma

Derin ven trombozu

Karaciğer hastalıkları

Nefrotik sendrom

Protein kaybettiren hastalıklar

Pulmoner emboli

Heparin tedavisi

Östrojen tedavisi

Yorumlar