Böbrek yetmezliği

Böbrekler vücudumuz ve yaşamamız için en gerekli organlarımızdandır. Böbreklerimiz vücudumuzda çok önemli işler yapar. Bir yandan damarlarımızda dolaşan kanın kimyasal dengesini korurken, diğer yandan atıkların vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Bu sayede yaşantımız devam eder. Böbrekler bu işi 7/24 hiç durmadan yapar. Böbrek yetmezliği böbreklerin hasar görmesi ve görevini iyi yapamaması anlamına gelir.

Böbrek yetmezliği ne kadar sürede oluşur?


Böbreklerin hasarlanması genellikle uzun bir süreçtir. Böbrekler çeşitli hastalıklara bağlı hasar görebilir ancak çalışmaya devam eder. Hasar ilerledikçe böbreklerin çalışması azalsa da böbrekler fonksiyon görmeye devam eder ancak böbrek fonksiyonunun %85’i kaybolduğunda böbrek yetmezliğinden bahsedilir. Bu durumunda böbrekler insanın yaşamını sürdürebilmesi için yeterli çalışmıyor olacaktır.

böbrek yetmezliği


Böbrek yetmezliğinin sebepleri nelerdir?


Böbrekler çeşitli sebeplere bağlı olarak zedelenip hasar görebilir ve işlevini kaybederek böbrek yetmezliği meydana gelir. Böbrek hasarı fiziksel bir travmaya bağlı olabileceği gibi çeşitli hastalıklara bağlı da olabilir. Böbrek yetmezliğine sebep olabilecek hastalıkların başında şeker hastalığı sayılabilir. Ayrıca yüksek tansiyon da böbreklere en az şeker hastalığı kadar zarar vererek böbrek yetmezliğine yol açabilir (Bkz:  Şeker hastalığına bağlı böbrek hasarı )

Böbrek yetmezliğinde ne gibi şikayetler olur?


böbreklerde yetmezlik

Böbrekler bir yandan vücuttaki su ve elektrolit dengesini korurken, bir yandan da vücuttaki çeşitli mekanizmalarla üretilen vücuda zararlı maddeleri temizler. Böbrekler tüm bunları idrar adlı vücut sıvısını oluşturarak gerçekleştirir. Böbrek yetmezliği olduğunda, böbrekler görevlerini yerine getirmeyeceği için atılması gereken her şey vücutta birikmeye başlar. Biriken bu maddeler çeşitli şikayetlere sebep olur.

Bulantı

Uyku bozuklukları

İştahsızlık

Kaşıntı

Yorgunluk

Kilo kaybı

Kas krampları

Ayaklarda veya bacaklarda şişlik

Kansızlık    

Böbrek yetmezliği nasıl tedavi edilir?



Böbrek yetmezliği olan yani böbrekleri yeterli çalışmayan kişilerin yaşamını sürdürmek için tedaviye ihtiyacı vardır. Bu tedavi böbrekleri tekrar çalışır duruma getiremez. Tedavi ancak böbreklerin yapması gereken işlevi hemodiyaliz yaparak yerine getirmek veya böbrek nakli yapılarak çalışmayan böbreklerin yerine çalışan sağlıklı böbreklerin nakledilmesi şeklinde olabilir.

Yorumlar