Böbreklere bilmeden zarar verdiğimiz 5 şey

Böbrekler 7/24 çalışarak bir yandan vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırır, bir yandan da fazla sıvıyı atarak kan basıncını düzenler. Bu sebeple böbrekler çok önemli organlardır. Ancak yaşam boyu korunması gereken bu organlar çeşitli davranışlarımızla zarar görebilir. Aşağıda bazen bilmeden de olsa böbreklere zarar veren şeyler belirtilmiştir:

Böbreklere zarar veren şeyler nelerdir?


Sigara: Sigaranın vücudumuza verdiği zarar sadece solunum yolları ile sınırlı değildir. İçerdiği binlerce kimyasal madde vücudumuzun her yerine zarar verebilir. Sigara içenlerin idrarında daha fazla proteine rastlanır ki bu durum böbrek hasarının belirtisidir.  Ayrıca sigara içenlerin diyaliz ve böbrek nakli ihtiyacı daha fazladır. Böbreklere zarar veren şeyler dendiğinde sigara başta gelen etkenlerdendir.

sigara içmek

Aşırı tuz tüketimi: Tuz vücudumuz için gerekli maddelerden biridir. Ancak fazla tuz tüketiminin zararları hakkında çeşitli çalışmalar mevcuttur. Besinlerle beraber aşırı miktarda tuz tüketimi kan basıncını artırır. Yüksek tansiyon zamanla böbreklere zarar verir ve böbrek yetmezliğinin başta gelen sebeplerindendir. Bu sebeple yemeklerle fazla tuz tüketiminden kaçınılmalı, yüksek tansiyon hastalığı olanlar bu konuya daha fazla dikkat etmelidir.

fazla tuz tüketimi


 Kola içeren içecekleri tüketmek: Kola olarak adlandırılan içecekler sadece böbreklere değil aslında tüm vücudumuza zararlı maddelerden sayılmaktadır. İçerdiği kalori miktarı ile obeziteye davetiye çıkardığı iddia edilmektedir.  Günde 2’den fazla kola içenlerde kronik böbrek hastalığı gelişme riskinin daha yüksek olduğu gösterilmiştir.

kola içmek gazlı içecekler


 Uzun süre ve aşırı ağrı kesici kullanmak: Ülkemizde ağrı kesici ilaçlara ulaşmak çok kolaydır. her eczaneden reçetesiz olarak rahatlıkla ağrı kesici temin edilebilir. Ancak her yıl yeni ortaya çıkan kronik böbrek hastalıklarının %3-5’inin sebebinin özellikle non steroid antienflamatuvar tipte aşırı ağrı kesici kullanımı olabileceği düşünülmektedir. Özellikle yüksek dozlarda ve uzun süre ağrı kesici ağrı kesici kullanımının böbreklere zararlı etkisi vardır. Bu tip ilaçlar aynı zamanda böbreklerden geçen kan akımını da azaltır.

ağrı kesiciler

 Kontrast maddeye maruz kalmak: Anjiyo veya BT gibi görüntüleme tetkiklerinde kullanılan boyalara (kontrast madde) maruz kalma böbreklerde ciddi problemlere sebep olabilir. Buna kontrast maddenin tetiklediği nefropati adı verilir. Bu sebeple görüntüleme tetkiklerinden önce böbreklerle ilgili problemi olanların durumu bildirmelerinde fayda vardır.  

kontrast madde

Yorumlar