Cilde zarar veren uygulamalar

Cilde zarar veren şeyler olduğunu biliriz. Örneğin bronzlaşmak için saatlerce güneş altında üstelik korunmasız bir şekilde yatmanın deride yanıklara sebep olduğu yaşamışızdır. Cilt yanıklarının yanı sıra güneş ışığının uzun dönemde cilt kanserine de sebep olduğu da bilinmektedir. Ancak aşağıda bahsedilecek şeylerin cilde zarar verdiği ve cildin yaşlanmasına sebep olduğu pek bilinmemektedir.

Cilde zarar veren şeyler nelerdir?


Yüzü çok fazla yıkamak: Temizlik önemlidir ancak aşırıya kaçılmamalıdır. Yüzümüz genellikle günde iki kereden fazla yıkanmamalıdır. Yıkamada kullanılan sabunların kimyasal yapılarının farklı olabileceği hatırlanmalıdır. Bazı sabunlar yüzdeki koruyucu yağ tabakasını ortadan kaldırarak tahrişe sebep olduklarından cildin zarar görmesini engellemek için sabun içermeyen temizleyicilerin kullanımı önerilmektedir.

cilde zarar veren şeyler

Kilo kaybı: Yaza yaklaşırken plajlarda boy göstermeden önce, dar bir pantolona sığabilmek veya en doğrusu sağlıklı yaşamak için herkes fazla kilolarından kurtulmak ister. Ancak kilo  kaybı ve özellikle tekrarlayan kilo alıp verişlerin cildin elastikiyetini kaybettirdiği için sarkık görünmesine, cilt yaşlanmasına yol açtığı unutulmamalıdır.

cilde zarar veren şeyler

Su içmeyi unutmak: Yetersiz miktarda su içmek derinin kurumasına ve cildin zarar görmesine sebep olur. Su derinin nemlenmesini ve sağlıklı görünmesini  sağlar. Böylece cilt yaşlanması gecikir.

cilde zarar veren şeyler

Yüzüstü yatmak: Sırt üstü yatmak yastık nedeniyle yüzde meydana gelebilecek kırışık riskini ortadan kaldırır. Yan yatmak gerekiyorsa yastık için saten kılıflar tercih edilerek yastığın yüz üzerindeki kırışıklık etkisi azaltılabilir. Aynı zamanda yüzdeki nem miktarı da korunarak cildin erken yaşlanması yavaşlatılabilir.

Kahve içmek: Kahvede bulunan kafein Alzheimer riskini azaltabilir ancak kahve aynı zamanda vücudu susuz bırakarak cilt üzerinde kırışıklıklara yol açarak cilde zarar verir. Belki de Türk kahvesinin yanında bir bardak su da getirilmesi bu yüzdendir. Günde birkaç bardak kahve içilebilir fakat kahve içiminde aşırıya kaçılırsa cilt erken yaşlanacaktır. Kahve aralarında su içilmesi de unutulmamalıdır.

cilde zarar veren şeyler

Aşırı tuzlu yemek: Vücuda ihtiyaçtan fazla giren tuz cildin nemini emecek ve deriyi kurutacaktır. Cilde zarar vermemek için aşırı tuzlu yemekten kaçınılmalı, bol su içilmelidir.

Sıcak ortamlarda oturmak: Kışın kaloriferleri çok açmak ortam havasını kurutacaktır. Kuru hava cilde zarar vereceğinden bulunduğunuz ortamı aşırı ısıtmaktan kaçınmalı, kaloriferlerin üzerine nemli bir bez veya su koyarak ortamın nemlenmesi sağlanmalıdır.

cilde zarar veren şeyler

Pipet kullanmak: Bir şey içerken pipet kullanmak özellikle dudak kenarlarında kırışmaya sebep olup cilde zarar verir. Gençlerde pek belli olmasa da, yaş ilerledikçe ve cilt elastikiyetini kaybettikçe bu kırışıklıklar daha belirginleşir.  

cilde zarar veren şeyler

Yorumlar