İdrar nedir?

İdrar böbrekler tarafından üretilen bir vücut sıvısıdır. Vücudumuzda 2 adet böbrek bulunur ve bunlar hayat boyunca durmadan 7/24 çalışarak idrar üretirler. Böbreklerin idrar üretmedeki amacı vücuda zararlı bazı maddeleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Bu sayede atık maddeler ile dolu olan kan böbrekler tarafından temizlenerek kan damarları içindeki yolculuğuna devam eder ve atıklar idrarla vücut dışına atılır. Günde belirli bir miktar idrar üretilir ve bu miktar kişinin vücuduna giren sıvı miktarı ile ilişkilidir. İdrarın rengi vücudun sıvı ihtiyacının bir göstergesi olabilir. İdrar büyük oranda sudan oluşsa da idrar bileşenleri farklıdır. 

idrar


Günde ne kadar idrar üretilir?


Günde ortalama olarak 1500 mililitre kadar idrar üretilir. Bu miktar 1,5 litredir. İdrar miktarı kişinin sıvı alımına göre değişiklik gösterir. Çok su veya sıvı alındığında idrar miktarı artarken, az sıvı alınıp susuz kalınırsa idrar miktarı azalır. Bu durum idrarın renginden anlaşılabilir. İdrar rengi açıldıkça bol sıvı alındığı, idrar rengi koyulaştıkça susuz kalındığı anlaşılır. İdrar rengi takip edilerek vücudun sıvı ihtiyacı kolayca anlaşılabilir. 

idrar miktarı


İdrar bileşenleri nelerdir?


İdrar büyük oranda sudan oluşur. İdrarın %95 kadarı sudur. İdrar bileşenleri içinde sudan başka vücuda zararlı atıklar da bulunur. Atık maddeler vücuda bir faydası olmayan, vücudun ihtiyaç duymadığı ve vücutta birikirse zararlı olabilecek maddelerdir. Bu maddeler böbrekler sayesinde kandan temizlenir.

Basit bir idrar tahlili ile idrar içinde bulunan maddelerin bir kısmı belirlenebilir ve bu sayede sık rastlanan şikayetlerin sebebi belirlenebilir.

idrar içindeki maddeler


 Üretilen idrar nereye gider?


Böbrekler saatte 30 mililitre kadar idrar üretir. Üretilen bu idrar kanallar yardımıyla böbreklerden idrar kesesine ulaşır. İdrar kesesine “mesane” adı da verilir. Burada biriken idrar belirli bir hacme ulaşınca idrar yapma ihtiyacı hissedilir.

idrar yapma ihtiyacı

İdrar kesesi ne kadar idrar alır?


İdrar kesesinin kapasitesi 300-400 mililitre kadardır. Genellikle idrar miktarı 200 mililitreye ulaştığında kişi idrar yapma ihtiyacı hissetmeye başlar. Çoğu kişi günde 4 ile 6 kez arasında idrar yapar. İdrar yollarında herhangi bir sorunu olmayan kişiler gece boyunca idrar yapmadan uyuyabilir. Ancak çeşitli sebeplere bağlı olarak gece boyunca idrar yapmak için uykudan kalkanlar vardır. 

Yorumlar