Laktoferrin testi

Laktoferrin testi dışkıdaki laktoferrin miktarını ölçer. Laktoferrin beyaz kan hücreleri nötrofillerden salgılanan bir proteindir. Bağırsaklarda bir iltihaplanma olması durumunda iltihap bölgesine gelen nötrofiller laktoferrin salgılar ve dışkıdaki laktoferrin seviyesi artar. Bu test ile ölçülen laktoferrin miktarı bağırsaklardaki iltihabi durumlar hakkında fikir verir. Bu sayede bağırsaklardaki iltihabi olan ve iltihabi olmayan hastalıkların ayırımında laktoferrin testi kullanılabilir. İltihabi bağırsak hastalıklarında yapılacak olan tedavi ile laktoferrin düzeyi azalır.

Laktoferrin testi için gerekli örnek nedir?


Laktoferrin testi dışkı örneğinde yapılır. Bunun için dışkı laboratuvar tarafından verilen temiz bir kaba yapılmalıdır. Dışkı örneğine idrar veya su karışmamalıdır.

Test kimlerden istenir?


İltihabi bağırsak hastalığı olduğu düşünülen ve kişilerden bu test istenebilir. İltihabi bağırsak hastalığı olanlarda aşağıdaki belirtiler olabilir:

İshal

Kanlı ishal

Karın ağrısı

Ateş

Kilo kaybı

Zayıflık


Laktoferrin test sonucu nasıl değerlendirilir?



Yüksek Laktoferrin test sonucu bağırsaklarda iltihabi bir durum olduğunun göstergesidir. Yüksekliğin derecesi genellikle iltihabi hastalığın şiddetiyle orantılıdır. Bazı parazit enfeksiyonları ve kolon kanserinde de laktoferrin düzeyi yükselmektedir.

Düşük Laktoferrin test sonuçları bağırsaklardaki problemin iltihabi olmadığının göstergesi olup virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar ile irritabıl bağırsak sendromu gibi problemlere işaret eder.

Daha önce yapılan Laktoferrin test sonucuna göre yeni test sonucu yükselmişse mevcut durumun kötüye gittiği anlaşılabilir.

Anne sütünde bulunan laktoferrin sebebiyle bebeklerde Laktoferrin test sonucu yüksek çıkabilir.

Yorumlar