Lupus antikoagülan testi

Lupus antikoagülan testi kan dolaşımında Lupus antikoagülanları bulunup bulunmadığı belirlemek için yapılır. Lupus antikoagülanları bağışıklık sistemi tarafından üretilen ve yanlışlıkla vücudun kendi hücrelerine saldıran antikorlardır. Lupus antikoagülanları hücre zarında bulunan fosfolipidler ve fosfolipidlerle ilişkili proteinlere saldırır. Lupus antikoagülanları kan pıhtılaşma sistemi ile bir şekilde etkileşime girerek kişinin kan damarları içinde kan pıhtısı geliştirme riskini artırır. Pıhtı kan akımını engellediği için zaman zaman hayatı tehdit edici sonuçlar doğurabilir.

Lupus antikoagülan testi neden yapılır?


lupus antikoagulan

Bu test kan dolaşımında Lupus antikoagülanları bulunup bulunmadığı belirlemek için yapılır.

Lupus antikoagülanlarını belirlemek için tek bir test yoktur. Aksine Lupus antikoagülanlarını belirlemek için çeşitli testler yapılır ve bu testlerin sonuçlarına göre antikor varlığı veya yokluğu ortaya çıkar.

Damarlarında sebebi bilinmeyen bir pıhtılaşma meydana gelen kişilerde, tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda, uzamış APTT test sonucu olanlarda bu test istenebilir.

Lupus antikoagülanları bulunmasının riski nedir?


Lupus antikoagülanları kan damarlarında kan pıhtısı gelişme riskini artırabilir.

Bu pıhtılar vücudun herhangi bir yerinde kan akımını bloke ederek inme, kalp krizi veya pulmoner emboli gibi durumlara sebebiyet verebilir. Lupus antikoagülanları tekrarlayan düşüklerin bir sebebi olarak da gösterilmektedir.

Lupus antikoagülan testi için gerekli örnek nedir?


Lupus antikoagülan testi için genellikle kişinin koldaki bir toplardamarından alınan kan örneği kullanılır.

Lupus antikoagülan test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?


lupus antikoagulan

Heparin veya heparin yerine geçebilecek ilaçları veya varfarin kullanan kişilerde Lupus antikoagülan test sonucu yanlış olarak pozitif çıkabilir. Bu sebeple eğer mümkünse Lupus testi bu tip tedaviler başlamadan önce yaptırılmalıdır. Adı geçen ilaç türlerini kullanan kişiler bu test öncesi durumu doktoruna söylemelidir.

Yorumlar