Varfarin hassasiyet testi

Varfarin hassasiyet testi kan sulandırıcı ilaç kullanılacak olan kişilerdeki genetik bir değişimi tespit eder. Genlerde bir değişiklik varsa kişinin ilaç dozu ayarlanarak gereğinden fazla veya gereğinden az ilaç verilmesi önlenmiş olur. Varfarin hassasiyet testinde belirlenen CYP2C9 ve/veya VKORC1 genetik değişiklikleri varfarin kullanan kişilerde ilaç dozunun ayarlanması açısından önem taşır. Bu sayede kişiye daha düşük veya nadiren daha yüksek dozda varfarin verilmesi sağlanabilir.



Varfarin ne amaçla kullanılır?



Varfarin adlı ilaç; mekanik kalp kapağı olanlar, uzun süre hareketsiz kalanlar, kalp çarpıntısı veya damar hastalığı gibi, damar içinde pıhtılaşma bozukluğu riski bulunan kişilere verilen kan sulandırıcı bir ilaçtır. K vitamininin etkisine ters bir etki göstererek kan pıhtılaşmasını engeller. Bu ilaç atardamar ve toplardamar tıkanıklıklarının engellenmesinde yaygın olarak kullanılır. 

Varfarin hassasiyet testi nedir?


Bu test ile kişinin varfarine olan hassasiyeti ölçülür. Böylece varfarine hassasiyeti olanlara daha düşük dozda ilaç verilirken, nadiren de olsa varfarine dirençli olanlarda daha yüksek doz varfarin vermek gerekebilir.

varfarin ilacı testi

Varfarin hassasiyet testi CYP2C9 ve VKORC1 adı verilen genlerdeki genetik değişiklikleri tespit eder ve varfarine karşı kişide hassasiyet veya direnç olup olmadığını belirler.

CYP2C9 geni varfarinin vücutta parçalanmasında görev alan proteini kodlar. Bu gende olabilecek bir değişiklik varfarinin daha uzun sürede parçalanarak etkisizleşmesine sebep olabileceğinden bu kişilere verilecek varfarin dozu düşük tutulur. 

VKORC1 geni pıhtılaşma faktörlerini üretiminde görev alan proteini kodlar. Varfarin bu proteinin etkisini engeller. Bu gende olabilecek bir değişiklik kişinin varfarine duyarlı veya dirençli olmasına sebep olur.

Varfarin hassasiyet testi ne zaman istenir?


İlk defa varfarin kullanacak olan hastalarda test yaptırılması önerilir. Varfarin kullanan ancak ilaçtan beklenen kan sulandırıcı etkinin yeterince oluşmadığı kişilerde de varfarin hassasiyet testi yapılabilir.



Varfarin hassasiyet test sonucu nasıl değerlendirilir?


Testin sonucu CYP2C9 ve VKORC1 adı verilen genlerde genetik bir değişiklik olup olmadığını belirler. Test sonucuna göre kişinin varfarin ilaç dozunun ayarlaması yapılabilir.

Yapılan test genellikle en sık rastlanan genetik değişiklikleri tespit eder. DNA dizi analizi yapılmadığı sürece, genetik bir varyasyon çıkmaması varfarin hassasiyeti olmadığını göstermez.  

Yorumlar