Anti kardiyolipin antikor testi

Uygun olmayan kan pıhtılaşması, tekrarlayan düşüklerin sebebinin belirlenmesi veya antifosfolipid sendromu veya diğer otoimmün hastalıkların değerlendirilmesi için anti kardiyolipin antikor tahlili yapılabilir. Kardiyolipin antikorları vücudun bağışıklık sistemi tarafından üretilen ancak yanlışlıkla özellikle trombositlerin hücre zarında bulunan kendi kardiyolipinlerini hedefleyen proteinlerdir. Kardiyolipin antikorları kendi kardiyolipinlerini hedeflediğinde kan pıhtılaşma mekanizması bozulur. Pıhtılaşma mekanizmasının bozulması sonucu kan damarları içinde pıhtılar oluşur. Kan damarları içinde gerekmediği halde pıhtı oluşumu o damarın beslediği organ ve dokuların beslenmesini bozar, oksijensiz kalmasına sebep olur. 

Kardiyolipin antikor tahlili kardiyolipin antikorlarının varlığını belirlemeye yönelik bir testtir. Kanda IgM, IgG ve/veya IgA gibi 3 tip kardiyolipin antikoru bulunabilir. Bunlardan öncelikle IgM ve IgG istenir. Eğer bunlar negatif sonuç verirse ve hala klinik şüphe varsa, IgA kardiyolipin antikor tahlili de yapılabilir.   

Kardiyolipin antikor tahlili ile birlikte lupus antikoagülan testi ve anti-beta-2 glikoprotein 1 antikor testi gibi tahliller de istenebilir.

anti kardiolipin testi

Anti kardiyolipin antikor tahlili neden yapılır?


Kan damarlarında beklenmeyen veya sebebi açıklanamayan kan pıhtısı olması kardiyolipin antikor tahlili yapılması için en önde gelen sebeplerdendir.

Kardiyolipin antikor tahlili ayrıca sık tekrarlayan düşükler nedeniyle bebek sahibi olamayan kadınlarda da istenebilir.   

Pıhtılaşma testlerinde uzama görülen kişilerde Kardiyolipin antikor tahlili lupus antikoagülan testi ile birlikte istenebilir.


Kardiyolipin antikor tahlili için gerekli örnek nedir?


Kardiyolipin antikor tahlili genellikle kolunuzdaki bir toplardamardan alınan kan örneğinde yapılır.


Kardiyolipin antikor tahlil sonucu nasıl değerlendirilir?


anti kardiyolipin

Kardiyolipin antikor tahlil sonucu negatif ise testin yapıldığı zaman kanda kardiyolipin antikoru bulunmadığını gösterir. Ancak testin yapıldığı zaman test sonucunun negatif çıkması daha sonra pozitif kardiyolipin antikor tahlil sonucu çıkma ihtimalini ortadan kaldırmaz.

Düşük veya orta derecede yükselmiş kardiyolipin antikor tahlil sonuçları genellikle önemli değildir. Bunlar bir enfeksiyon veya ilaca bağlı olarak geçici olarak görülebilir ancak yine de klinik belirti ve bulgularla birlikte dikkatle değerlendirilmelidir.

Orta ve yüksek derecede kardiyolipin antikor tahlil sonuçları 12 hafta sonra yapılacak ikinci bir tahlilde de aynı sonucu verirse damar içi kan pıhtılaşması riski veya tekrarlayan düşüklerle ilişkilendirilebilir.

Yorumlar