Supraventriküler taşikardi

Supraventriküler taşikardi anormal hızda kalp atımı olup "paroksismal atrial taşikardi" olarak da bilinir. Kalp ritim problemlerinin çoğu bu terim ile adlandırılır ve kalbin kulakçıkları ile ilgili tüm problemleri kapsar. Supraventriküler taşikardiye kısaca "SVT" denir. Normal kalp hızı 60-100 arasında olup kalp hızının 100'ün üzerine çıkmasına taşikardi adı verilir. Bunun sebebi kalp atımlarını düzenleyen elektrik uyarıların anormal çalışmasıdır. Kalbin bu şekilde hızlı atması halk arasında "çarpıntı" olarak adlandırılır. Bu rahatsızlığı olan kişilerin çoğu arada sırada çarpıntı atağı geçirip normal hayatlarına devam eder. Ancak supraventriküler taşikardisi olan bazı kişilerde tedavi yanında hayat tarzı değişiklikleri gerekir.


Supraventriküler taşikardi


Normal kalp atışı nasıldır?


Kalp dört odacıktan oluşur: iki kulakçık ve iki karıncık. Kalbin ritmi kulakçıklar arasında bulunan bir düğümden kaynaklanır. Bu düğüme sinüs düğümü adı verilir. Sinüs düğümü kalbin atmasını sağlayan elektriksel dürtüyü üretir. Üretilen elektriksel dürtü kalp kasının kasılarak vücuda kan pompalamasını sağlar. Sağlıklı bir kalp istirahat halinde dakikada 60-100 arasında atar.

Supraventriküler taşikardi nedir?


Kalpte elektriksel dürtünün hatalı olması veya farklı bölgelerde elektriksel aktivite olması kalpte anormal ritme yol açar. Bu durumda kalp çok hızlı atar ve yeterli miktarda kan ile dolmadan kan pompalar. Bunun sonucu olarak özellikle beyne yeterli kan gitmediğinden baş dönmesi veya bayılma olabilir.


Supraventriküler taşikardi (SVT) belirtileri nelerdir?


SVT kişinin kalp atışları normalken birden ortaya çıkabilir, bir süre devam ettikten sonra sona erer. Süre bazen birkaç dakika iken bazen daha uzun olabilir. Bazı kişilerde ise açık bir belirti görülmeyebilir. SVT çok sıklaştığı zaman, özellikle kalpte bir hasar ve başka hastalıklar da varsa problem yaratabilir. SVT'de görülen belirtiler şunlardır:

Göğüste çarpıntı hissi

Hızlı kalp atışı

Hava açlığı

Baş dönmesi

Terleme

Boyunda dolgunluk hissi

Bayılmak üzere olmak veya bayılmak

Supraventriküler taşikardi sebepleri nelerdir?


Bazı kişilerde supraventriküler taşikardinin belirgin sebepleri vardır. Örneğin psikolojik stres, uykusuzluk veya fiziksel aktivite SVT tetikleyicisi olabilir. Bazı kişilerde ise belirgin bir tetikleyici etkene rastlanmaz. Aşağıdaki faktörler SVT atağı başlamasına yol açabilirler:

Kalp hastalıkları

Tiroid bezi hastalıkları

Kalp yetmezliği

Akciğer hastalıkları

Sigara içmek

Aşırı alkol kullanmak

Çok fazla kahve içmek

Kokain veya metamfetamin gibi maddeler kullanmak

Astım ilaçları kullanmak

Ameliyat olmak

Hamilelik

Wolf-Parkinson-White Sendromu

Yorumlar