Trombosit (platelet) fonksiyon testleri

Trombosit (platelet) fonksiyon testleri aşırı bir kanamanın sebebinin araştırılması, trombosit fonksiyonlarının değerlendirilmesi veya kanama nedeniyle yapılan tedavinin etkinliğinin belirlenmesi amacıyla yapılır. Trombosit fonksiyon testleri birden fazla tahlilden oluşur. Bunlar arasında kanama zamanı, kapatma süresi, tromboelastometri, platelet agregasyon testi, platelet oran testi gibi tarama testleri yanında platelet agregometri, lumiagregometri ve akım sitometrisi gibi diyagnostik testler bulunur.



Trombosit fonksiyon testleri neden yapılır?


Yaralanma sonucu bir kan damarının hasar görmesi durumunda kan dolaşımında bulunan trombositlerin görevi kan kaybını engellemektir. Ancak bazı durumlarda trombositler görevlerini tam olarak yapamaz. Küçük bir travma ile kolayca morarma, sık burun kanamaları, aşırı adet kanamaları, diş eti kanamaları varsa, cerrahi bir operasyonlardan önce, veya trombosit fonksiyonlarını etkileyen bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuz bu testlerden bazılarını yaptırmanızı isteyebilir. Bu testler kanama problemi olan hastaların değerlendirilmesinde kullanılır. 


Trombosit fonksiyon testleri


Trombosit fonksiyon testleri için gerekli örnek nedir?

Testler için genellikle koldaki bir toplardamardan sabah aç karnına özel bir tüp içine alınan kan örneği gereklidir. Tüplerin içinde pıhtılaşmayı önleyici katkı maddeleri bulunur. testler için gerekli kan örneği testlerin yapılacağı laboratuvarda alınmalıdır.


Testlerden önce nasıl bir hazırlık gerekir?

Bazı ilaçlar trombosit fonksiyon testlerini etkileyebileceğinden doktorunuz tahlil öncesi kullandığınız ilaçları kesmenizi isteyebilir. İlaç kesilmesi testin yapılacağı tarihten 7-10 gün öncesinden başlar. 


Trombosit fonksiyon testlerini etkileyen ilaçlar nelerdir?

Aspirin ve non steroid antienflamatuvar ilaçlar trombosit fonksiyon testlerini etkileyen ilaçlardandır. Ayrıca trisiklik antidepresanlar, antihistaminikler, bazı antibiyotikler, sarımsak veya gingko biloba içeren takviyeler test sonuçlarını etkileyebilir. Bu sebeple bu gibi ilaçları kullanan kişiler doktoruna bilgi vermeyi unutmamalıdır. 


Trombosit fonksiyon test sonuçları nasıl değerlendirilir?


Trombosit fonksiyon testi trombositler

Testlerin farklı yapılış amaçları olabilir. Bu sebeple test sonuçları değerlendirilirken buna dikkat edilir. Örneğin trombosit fonksiyon testleri aşırı kanama riski nedeniyle istenmişse, anormal sonuçlar trombositler ile ilgili bir işlev bozukluğunu işaret edebilir. Eğer testler anti-trombosit tedavisinde olan bir kişiden istenmişse test sonucu kişinin tedaviye yanıtını, tedaviye cevap verip vermediğini gösterir. Doktorunuz bu gibi durumlara göre testlerin sonuçlarını değerlendirir.

Yorumlar