Brugada sendromu tedavisi

Kalbin karıncıklarında anormal kalp ritmi (ventriküler aritmi) riski bulunan bir hastalık olan Brugada sendromu olan kişiler çoğunlukla durumlarından habersiz yaşasalar da ciddi bir hastalık ile karşı karşıyadır. Birçok Brugada hastasında hastalık ile ilgili herhangi bir belirtileri olmayabilir. Brugada sendromu hastalığının en önemli göstergesi EKG'de görülen tipik değişikliktir. Tek başına veya başka kalp problemleri ile birlikte hayatı tehdit edici olabilen Brugada hastalığı, kalp ritim bozukluğunun yanında bayılma, kalp durması ve ani ölüm gibi durumlara yol açabilir. Bu sebeple  Brugada sendromu tedavisi oldukça önemlidir. Tedavide hastalık iyileşmese de, alınan önlemler ile risk azaltılabilir.


Brugada sendromu tedavisi nasıl yapılır?


Brugada sendromunda tedavide kalp ritim problemlerinin sıklığına, ritim problemi ile birlikte bayılma veya kalp durması gibi durumlar yaşayıp yaşamadığına göre değerlendirme yapılır. Tedavide ritim bozukluğunu önleyici ilaçlar kullanılabilir. Yüksek riskli durumlarda ise kalbe takılabilen cihazlar ile tedavi uygulanır. Bu cihazlar kalp ritmini devamlı izleyerek anormal bir kalp atımı olduğunda elektrik şok vererek durumu kontrol eder.  


brugada sendromu tedavisi



Cihaz hangi durumlarda takılır?



EKG görüntüsü olsa da belirti vermeyen hastalara cihaz takılması önerilmez. Ailesinde hastalık olanlara da cihaz takılması önerilmemektedir. Cihaz aşağıdaki durumlarda faydalı olabilir:
  • Kalbi duran ve tekrar çalıştırılan kişiler,
  • Ventriküler taşikardi olduğu belirlenen kişiler,
  • Tip 1 Brugada sendromu olduğu bilinen ve bayılma atakları olan kişiler,
  • Elektrofizyolojik bir uyarı  yapıldığında ventriküler fibrilasyona giren kişiler.


İlaç hangi durumlarda kullanılır?



24 saat içinde 3 veya daha fazla ventriküler fibrilasyon veya ventriküler taşikardi geçiren Brugada sendromlu hastalarda kinidin adlı ilaç kullanılabilir. Kinidin adlı ilaç kalbine cihaz takılması sakıncalı olan veya cihaz taktırmak istemeyen kişilerde de kullanılabilir.



Brugada sendromu olan kişilerde sakınılması gereken şeyler nelerdir?



Brugada sendromu olan kişilerin ateşlenmemesi gerekir çünkü ateş riski artıran bir faktördür. Kişi eğer ateşlenirse ateşin hemen düşürülmesi gerekir. Aynı zamanda bu kişilerin hamama, saunaya girmeleri veya güneşin altında uzun süre yatmaları önerilmez.

Brugada sendromu olan kişilerin kullanmaması gereken ilaçlar vardır. Bu ilaçlar öğrenilmeli ve kalp ritim bozukluğunu tetikleyecek bu ilaçlar hayat boyu kullanılmamalıdır.

Yorumlar