Brugada sendromu

Brugada sendromu hayatı tehdit edici olabilen bir kalp ritim bozukluğudur. Brugada sendromu olan kişilerde kalbin karıncıklarındaki bir ritim bozukluğu söz konusu olup buna “ventriküler aritmi” adı verilir. Ventriküler aritmi yanında bayılma, kalp durması ve ölüm hastalıkta görülebilecek durumlardır. Bu hastalığın olduğu kişilerde EKG'de V1-V3 segmentlerinde tipik ST yükseklikleri bulunur. EKG'de görülen değişikliklere göre hastalığın Tip 1,2,3 olmak üzere 3 tipi bulunur. Erkeklerde daha sık rastlanan bu sendromu tetikleyebilecek durumlardan uzak durmak, yüksek ateş olursa hemen düşürmek, aşırı sıcakta uzun süre kalmamak gibi önlemler almak gerekir.  

Brugada sendromu belirtileri nelerdir?


Brugada sendromu ekg

Bu hastalık çoğunlukla herhangi bir belirti vermediği için pek fark edilmez. Brugada sendromunun en önemli belirtisi tipik EKG bulgusudur. EKG'de V1-V3 segmentlerinde tipik ST yükseklikleri bulunur. Her segmentte görülen farklı şekillere, şekillerin uzunluklarına göre hastalık tiplere ayrılır ve Tip 1, Tip 2 veya Tip 3 olarak adlandırılır. En tipik olan Tip 1 Brugada sendromudur. Hastaların EKG'leri genelde normal olabilir fakat aniden Brugada belirtileri gösterebilir.

Aşağıda yazılan belirtiler sizde de Brugada olabileceğini düşündürebilir. 

Baş dönmesi

Bayılma

Özellikle geceleri nefes almada zorluk

Düzensiz kalp atışları

Çarpıntı

Kalp durması

Yukarıda sayılan belirtiler birçok kalp probleminin de belirtisidir. Yukarıda sayılan belirtilere sahip olan kişilerin olası kalp problemleri açısından doktora müracaat etmesinde fayda vardır. Özellikle düzensiz kalp atışları olanlar veya durduk yerde çarpıntı geçirenler doktora müracaat ederlerse belirtilerin Brugada ile ilişkili olup olmadığı anlaşılabilir.

Eğer ailede, ikiz kardeşte veya çocuğunuzda Brugada sendromu tespit edildiyse sizin de doktora müracaat etmeniz önerilir. Böylece sizde de hastalığın bulunup bulunmadığına ilişkin testler yapılabilir.

Brugada sendromunun sebepleri nelerdir?


Brugada bir kalp ritim bozukluğudur. Kalbin her atışı kalbin kulakçık kısmındaki özel bir düğümden üretilen elektrik uyarı ile tetiklenir. Daha sonra bu elektrik uyarı kanallar adı verilen yollarla hücreden hücreye aktarılarak kalp atımının oluşmasını sağlar. Brugada sendromunda kanallardaki bozukluk sebebiyle kalp atımı kontrolsüz bir hızda ve tehlikeli bir ritimde olur. Bu durumda kalp normal işlevini yerine getiremez yani gerektiği kadar kan pompalayamaz. Bunun sonucu olarak kısa süreli ritim bozuklukları bayılmalara yol açabilir. Ritim bozukluğu uzun sürerse ani kalp durması ve ölümle sonuçlanabilir.


Brugada sendromu hangi durumlarda olur?


Brugada sendromu kalp çarpıntısı


Brugada genellikle ailesel geçiş gösterir; ailesinde, ikizinde, babasında bu sendrom tespit edilen kişilerde de Brugada bulunabilir. Ailesel olmasının yanı sıra kalpte tespit edilmesi zor yapısal anormallikler, kalpteki elektriksel uyarıların iletimini sağlayan kimyasal maddelerin dengesizliği gibi durumlarda, çeşitli ilaçlar yanında kokain kullanımı gibi durumlarda da Brugada'ya rastlanabilir. 

Yorumlar