Diş gıcırdatma tedavisi

Diş gıcırdatma kişinin farkında olmadan uyanıkken veya uykuda yaptığı bir eylemdir. Günlük hayatta yapılan diş gıcırdatma genellikle kişinin çevresindekiler tarafından fark edilebilir. Gece uykuda yapılan diş gıcırdatmalar ise ancak kişinin birlikte uyuduğu kişi tarafından anlaşılabilir. Diş gıcırdatma beraberindeki kişiyi uykusundan uyandıracak şiddette olabilir. Duygusal stres, sinirlilik gibi faktörlere bağlı olarak görülebilen diş gıcırdatma dişlere, çene eklemine zarar verdiği gibi baş ağrılarının da sebebi olabilir. Diş gıcırdatması sebebiyle ağızda meydana gelen problemler diş hekimi kontrollarında ortaya çıkabilir. Çekilen ağız röntgen filmlerinde de dişlerde veya çene eklemlerinde ortaya çıkan değişikler ile diş gıcırdatması olduğu anlaşılabilir. Bu sebeple belirli aralıklarla diş hekimi kontrolları diş gıcırdatma tedavisi açısından   önemlidir. 

Türkiye’de her 10 çocuktan üçünde görüldüğü bilinen diş gıcırdatması daha çok uykuda yaşandığı için geç fark edilir. Diş gıcırdatması tedavi edilmediğinde uyku bozuklukları, dişlerde çürüme ve çene yapısında bozulmalar gibi bir çok soruna neden olabilir.

Diş gıcırdatma  tedavisi nasıl yapılır?


diş gıcırdatma aparatı

Çoğu vakada diş gıcırdatma için herhangi bir tedavi gerekli olmayabilir. Çocuklar büyürken diş gıcırdatma kendiliğinden geçebilir veya tedavi gerektirecek şiddette diş gıcırdatma olmayabilir. Ancak durum şiddetli ise ve ciddi arızalara sebep olmuşsa diş hekimi kontrolü yanı sıra terapi ve ilaç tedavileri ile sorun çözülebilir. 

Diş gıcırdatma tedavisi aparatları:


Diş hekimleri dişleri koruyucu aparatlar vererek diş gıcırdatmanın diş minelerine zarar vermesini engelleyebilir. Kişinin ağız ölçüsüne göre oluşturulan ve dişlerin birbirine sürtünmesini engelleyen silikon koruyucular diş gıcırdatma tedavisi için en sık kullanılan aparatlardır.

Diş gıcırdatma tedavisi ve diş kaplama:


Diş gıcırdatma sebebiyle hasar gören dişler için dolgu veya kaplama gibi işlemler uygulanabilir.


Meditasyon:


Doktorunuz stres ile ilgili bir durum söz konusu ise stresle başa çıkmak için meditasyon önerebilir.

İlaç tedavisi:


Diş gıcırdatmasının tedavisine yönelik ilaçlar pek etkili değildir. Daha çok kas gevşetici ilaçlar veya antidepresan ilaçlar önerilebilir. 

Botoks enjeksiyonu:


Yanağın alt kısmında bulunan çiğneme kaslarına botoks enjeksiyonu yapılarak kasların gevşemesi sağlanarak istenmeyen kasılmalar yok edilebilir. Böylece genellikle 6-9 ay boyunca kişi diş gıcırdatma alışkanlığından kurtulabilir.

Diş gıcırdatmayı azaltmak için neler yapılabilir?


Öncelikle diş gıcırdatmasına yol açabilecek etkenlerin hayatınızda olup olmadığını belirlemek gerekir. Diş gıcırdatmasına sebep olan bir stres varsa, müzik dinleyerek, ılık bir banyo alarak veya egzersiz yaparak stresten uzaklaşmaya çalışılabilir.

Diş gıcırdatmasının daha çok alkol veya kafeinli içeceklerden sonra olduğunu fark ederseniz bu tip içeceklerden uzak durmanız diş gıcırdatmanızı azaltacaktır.

Yorumlar