Diş gıcırdatma

Diş gıcırdatma bilinçsiz olarak uyanıkken veya uykuda yapılan bir eylemdir. Uykuda diş gıcırdatanlarda genellikle başka uyku bozuklukları da bulunur. Horlama veya uyku apnesi bu tip uyku bozukluklarındandır. Hafif olan diş gıcırdatmalar genellikle bir tedavi gerektirmezken şiddetli diş gıcırdatma vakalarında çene eklemi problemleri, dişlerde tahribat ve baş ağrısı gibi şikayetler de bulunabilir. Uyanıkken olan diş gıcırdatmaları stres, tedirginlik, kızgınlık gibi duygusal durumlar sebebiyle olabilir. Uykusunda diş gıcırdatanlar çoğunlukla bunun farkında değildir. Ancak bazı belirtiler ortaya çıktıktan sonra kişide diş gıcırdatması olduğu anlaşılır. Bu sebeple diş gıcırdatmanın belirtilerinin bilinmesi büyük önem taşır.

Diş gıcırdatma belirtileri nelerdir?




Uyku bozuklukları

Dişleri birlikte uyuduğu kişiyi uykudan uyandıracak şiddette gıcırdatma

Dişlerde düzleşme, kısalma veya küçük kırıklar

Diş ağrısı

Dişlerde hassasiyet

Çenede kilitlenme

Çene kaslarında kasılma

Çene ve yüz ağrısı

Kulaklarda bir problem olmadığı halde kulak ağrısı

Baş ağrısı


Diş gıcırdatmasına yol açan risk faktörleri nelerdir?



Stres:


Sinirlilik, stres veya tedirginlik gibi duygu durumları diş gıcırdatmasına yol açabilir.


Yaş:


Dişlerin gıcırdatılması genellikle çocuklarda yaygındır ancak erişkinlerde de görülebilir.


Kişilik özelliği:


Agresif, yarışmacı veya hiperaktif kişilerde dişleri gıcırdatma riski daha fazladır.

İlaçlar veya maddeler:


Bazı antidepresanlar başta olmak üzere diş gıcırdatması bir takım psikiyatrik ilaçların yan etkisi olabilir. Tütün kullanımı, kafeinli içecekler, alkol diş gıcırdatmaya sebep olabilir.

Ailede diş gıcırdatma olması:


Dişleri gıcırdatma ailesel olabilir. Bu sebeple ailesinde dişlerini gıcırdatma problemi olan kişilerde diş gıcırdatmaya rastlanabilir.

Hastalıklar:


Parkinson hastalığı, demans, reflü, epilepsi, uyku apnesi ve dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğu gibi hastalıklarda dişleri gıcırdatma olabilir.

Diş gıcırdatma nelere yol açar?


Dişleri gıcırdatma dişlere zarar verir. Dişlerde aşınma, düzleşme, hassasiyet ve mine problemleri ortaya çıkabilir. Bunun ilk işaretleri de soğuğa hassasiyet olarak karşımıza çıkabilir.

Gerginlik tipi baş ağrıları diş gıcırdatmaya bağlı olabilir. Bu tip baş ağrıları daha çok sabahları olsa da günün her saatinde hissedilebilir.

Çene eklemi ve yüzde ağrılar olabilir.

Çene eklemi kulağa da yakın olduğu için kulak ağrıları olabilir.

Yorumlar