Supraventriküler taşikardide hayat tarzı değişiklikleri


Normal kalp atışları arasında aniden anormal hızda kalp atımı olmasına supraventriküler taşikardi adı verilir. Kısaca "SVT" olarak da adlandırılan supraventriküler taşikardi çeşitli tıbbi yöntemler ile tedavi edilirken bazı hayat tarzı değişiklikleri de etkili olabilir. Yazımızda supraventriküler taşikardide hayat tarzı değişiklikleri olarak beslenmeden egzersize uzak durulması veya yapılması gereken şeyler anlatılmaktadır.  

supraventrikuler tasikardi hayat tarzi


Supraventriküler taşikardide hayat tarzı değişiklikleri nelerdir?


Tedavilere ek olarak doktorunuz size günlük yaşantınız ile ilgili çeşitli değişiklikler önerebilir. Bunlar yıllardır yapmakta olduğunuz bazı davranışlarınızda veya beslenme alışkanlıklarınızda farklılaşmayı getirecektir. Bu tip değişiklikler kalbinizin olabildiğince daha sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

Sağlıklı beslenme:


Tuz ve yağ oranı düşük, sebze ve meyve içeren bir diyet uygulanması kalbin sağlıklı kalmasını sağlayacak başlıca etkenlerdendir. Akdeniz tipi beslenme önerilen diyet türlerindendir.

Hareket, egzersiz:


Hareketsiz bir yaşam günümüzün getirdiği sağlıksız bir tarz olsa da bundan kurtulmak için elimizden gelen yapılmalıdır. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda yaşınıza uygun fiziksel aktivite günlük yaşantınıza girmeli ve alışkanlık haline getirilmelidir.  

Sigara:


Vücudumuza sayısız zararları olan sigara kullanımı varsa bırakılmalıdır. Kendi başını sigarayı bırakamayanlar profesyonel yardım almalı ve bu zararlı alışkanlıktan bir an önce kurtulunmalıdır.

Vücut ağırlığı:


Çağımızın en önemli sorunlarından biri de aşırı kilodur. Obezite de denen aşırı vücut ağırlığı birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Kalp hastalıklarının ortaya çıkmasındaki sebeplerden biri olan aşırı kilodan kurtulmak için çaba sarfedilmeli ve uygun diyet programları uygulanmalıdır.

Tansiyon:


Yüksek tansiyon kalp ve damar sistemi için istenmeyen faktörlerdendir. Yüksek tansiyon varsa tedavisi için doktora müracaat etmeli verdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır. Böylece yüksek tansiyonun kalp ve damar sistemine olan kötü etkisi ortadan kaldırılmalıdır.

Alkol:


Aşırı alkol vücut için zararlı maddelerden olup, alkol bırakılmalı veya azaltılmalıdır. Böylece alkolün zararları mümkün olduğu kadar azaltılarak supraventriküler taşikardi için etken olmaktan çıkartılmalıdır.

Supraventriküler taşikardide tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemleri nelerdir?


Supraventriküler taşikardide bu tip yöntemlerin etkinliği açısından araştırmalar devam etmektedir. Stresi azaltmak adına yoga, meditasyon ve çeşitli rahatlama teknikleri faydalı olabilir. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalarda akupunkturun da bazı kalp ritim problemlerinde etkili olabileceği gösterilmiştir.

Yorumlar